Wordt Gouda het nieuwe Atlantis?

15 oktober 2021, 19:45 uur
Lokaal, Maak Gouda Duurzaam

Heb je het ook gehad met al die regen door de klimaatverandering? Staat je tuin of je straat regelmatig onder water?

Nederlanders leven al eeuwen met het water. Maar wat als de dijken het nou echt niet meer houden? Dan ontstaat "Gouda onder water". Een toekomstbeeld met nieuwe mogelijkheden.

Het Museum Gouda heeft een filmpje gemaakt over de geschiedenis van Nederland en het water. Er is te zien wanneer we in Nederland begonnen met het bouwen van dijken. Hoe kon het dat er 16 dorpen verloren gingen tijdens de Elizabethvloed in 1421? Pas in 1918 werd de afsluitdijk aangelegd en desondanks overstroomde in 1953 Zeeland en een deel van Zuid-Holland.

En nu is er klimaatverandering en hebben we te maken met een stijgende zeespiegel. Gouda wordt al heel lang de natste stad van Nederland genoemd. Stel dat de dijken het niet meer houden en de gebouwen steeds dieper in de grond zakken? Hoe zou de toekomst er dan uit kunnen zien? Wat zou er gebeuren wanneer het water stijgt en we dit niet kunnen tegenhouden? Wordt Gouda dan het nieuwe Atlantis? Wordt Gouda een toeristische stad onder water met boten met een glazen bodem, snorkel-toerisme, drijvende boerderijen en Goudse zeekaas?

De tentoonstelling heet "Koele Wateren" en duurt tot en met 24 oktober.