Turfmarktkerkdossier kost Goudse burger tot nu toe 23 euro

17 January 2022, 16:21 uur
Lokaal
mainImage

De noodsloop van de Turfmarktkerk heeft de gemeente Gouda tot eind vorig jaar al een slordige twee miljoen euro gekost. Dat komt neer op 23 euro per Gouwenaar. 'Dat bedrag zal zeker stijgen', zegt raadslid Jan de Koning van Gemeente Belangen Gouda (GBG). De gemeente kan nog niet zeggen met hoeveel: 'We zijn op dit moment een en ander nader in beeld aan het brengen en informeren daar eerst de raad over', schrijft een woordvoerder van de gemeente. De eerste aanzet daartoe wordt maandagavond 17 januari gegeven.

Om te beginnen is er de geldelijke schikking van de gemeente aan Khalid Boutachekourt van december. De eigenaar van de in 2018 ten onrechte gesloopte kerk aan de Turfmarkt kreeg na bemiddeling bijna driekwart miljoen euro. Eerder vorig jaar had de rechter bepaald dat het stadsbestuur zijn boekje te buiten was gegaan. De rechter ging niet mee in het Goudse argument dat noodsloop volgens deskundigen nodig was omdat gevaar bestond voor 'direct instortingsgevaar'.

Op 17 en 26 januari wil de gemeenteraad van het Gouds college horen, hoe ze tot het bedrag van 735.000 euro zijn gekomen. 'Het College heeft op geen enkele manier verantwoording afgelegd in het openbaar over dit bedrag', zegt Jan de Koning, wiens partij samen met andere oppositiepartijen om een debat heeft gevraagd. 

Maandagavond 17 januari willen de Goudse politieke partijen GoPo, Gouda’s 50+-partij, SP, SGP, Gouda Vitaal, GBG en de VVD van het college tekst en uitleg krijgen over de deal die is gesloten met kerkeigenaar Khalid Boutachekourt. Vanavond vanaf 20u00 is via onderstaande link de vergadering van de commissie Bestuur over de vaststellingsovereenkomst Turfmarktkerk live te volgen.

Bedrag al in begroting 2021
De gemeente betaalt 200.000 euro als vergoeding voor de juridische kosten van Boutachekourt. De rest is voor geleden zaakschade, vermogensschade en immateriële schade. De gemeente ziet de forse betaling en het afzien van verdere stappen overigens niet als een schuldverklaring. 'Partijen blijven hun eigen beeld houden bij het geschil', zo is te lezen in de gezamenlijke verklaring over de overeenkomst.

Het stoort De Koning ook dat die driekwart miljoen op het laatste moment nog in de begroting van 2021 is opgenomen, ook al heeft het stadsbestuur nog geen verantwoording afgelegd over het bedrag. Het D66-amendement hiervoor kreeg in de laatste raadsvergadering van vorig jaar steun van alle coalitiepartijen (D66, ChristenUnie, CDA, PvdA en GroenLinks).

1,75 miljoen euro staat vast 
Hoe het schikkingsbedrag ook is opgebouwd, het moet worden opgeteld bij de ruim 1 miljoen euro, die het dossier de gemeente tot en met 2020 al heeft gekost. Dat bedrag noemt het college zelf in antwoord op vragen van GBG. Samen dus het forse bedrag van 1,735.000 euro.

Dat is nog niet alles, want de gemeente maakte vorig jaar nog kosten 'voor externe ondersteuning' en er waren 'ambtelijke en juridische kosten gemaakt door ODMH (omgevingsdienst Midden-Holland)'. Hoeveel is nog niet duidelijk 'we zijn op dit moment een en ander nader in beeld aan het brengen', schrijft een woordvoerder. 'De jaarrekening in mei zal meer duidelijkheid geven', verwacht De Koning.

Er komt nog meer bij
Hij wijst op andere kostenposten, die nog niet zijn meegerekend. Zoals die van de ambtenaren in vaste dienst, die beleidsmatig met het dossier zijn bezig geweest, en de kosten voor planschade, omdat de kerkeigenaar zijn oorspronkelijke plannen niet kan uitvoeren.

Boutachekourt heeft zelf ook al uitlatingen in die richting gedaan. Hij wilde aanvankelijk 20 appartementen bouwen. Door verzet van de buurt tegen het eerste bestemmingsplan sneuvelde een aantal, omdat de bouwhoogte van 25 naar 10 meter werd teruggebracht. Ook mag hij een derde van het kavel niet bebouwen ten behoeve van groen.

Bouwval nog niet weg
Dat was voor de buurt nog niet genoeg en hun protest tegen het tweede bestemmingsplan vond gehoor bij de Raad van State. De gemeente moest terug naar de tekentafel. In november stemde de gemeenteraad in met de voorgestelde aanpassingen. Alleen Gouda Positief was tegen. Hun fractieleider Sjane Marie Koppers, die naast de kerk woont, stemde niet mee.

Dit kwartaal moet duidelijk worden of ook de Raad van State tevreden is over de aanpassingen. 'Het is dus even afwachten voor ik echt aan de slag kan', zegt Boutachekourt. Tot die tijd ligt op de Turfmarkt de bouwval van wat eens een goedbezochte kerk was.

KOSTEN GEMEENTE GOUDA TOT EN MET 2020

ODMH (Omgevingsdienst Midden Holland) 82.452,81
Externe inhuur (projectmanagement) 66.815,45 incl. BTW
Juridische ondersteuning en bijstand 190.627,40
Ingehuurde krachten (adviesbureaus) 97.130,58
Sloopkosten Gemeente Turfmarktkerk 541.585,81
Projectmanagement 0.2 – 0,4 fte circa 40.000,00 (schatting college)
 
TOTAAL 1.018.612,05
 
KOSTEN GEMEENTE GOUDA 2021

Overeenkomst (gemeente en eigenaar) 735.000.00
Juridische kosten ter ondersteuning: bedrag nog niet bekend
Mediation: bedrag nog niet bekend
Projectmanagement: bedrag nog niet bekend
Ingehuurde krachten: bedrag nog niet bekend
 
TOTAAL* 735.00.00
 
*1) in deze kosten zijn de kosten voor planschade nog niet opgenomen.
*2) in deze kosten zijn de kosten van personeel in vaste dienst (ambtenaren) die met het dossier beleidsmatig zijn bezig geweest niet meegenomen.


Door: RTV Gouwestad, Gerda den Hollander