The Climate Miles van Urgenda doet Gouda aan

20 October 2021, 13:51 uur
Lokaal , Maak Gouda Duurzaam
mainImage
Chantal Bekker

Urgenda gaat vanuit de Eemshaven in Groningen naar Glasgow wandelen om aandacht te vragen voor het klimaat. Op 6 oktober is deze groep, aangevoerd door Urgenda-directeur Marjan Minnesma, vertrokken vanuit de Groningse Eemshaven op weg naar de klimaattop COP26 in Glasgow. Op 22 oktober lopen ze van Woerden naar Gouda en op 23 oktober gaan ze van Gouda naar Rotterdam. Iedereen kan meelopen! Vanaf Rotterdam gaan ze met de trein naar Edinburgh en weer lopend naar Glasgow.

Hier start op 1 november de klimaatconferentie COP26 plaats, van de Verenigde Naties. Tijdens deze klimaattop proberen de deelnemende landen de afspraken uit het akkoord van Parijs (uit 2016) verder uit te werken. Deze editie is cruciaal. Het jaar 2030 leek zover weg, maar inmiddels hebben wij nog maar 9 jaar om de opwarming van onze aarde onder de 1,5 graden te houden en onze uitstoot naar nul te brengen. Op dit moment zien we wereldwijd al wat er gebeurt met een opwarming van ongeveer 1,1 graden. Alleen met een crisisaanpak en een enorme versnelling kunnen we onze planeet leefbaar houden. De klimaattop COP26 in Glasgow moet een aanscherping van acties opleveren om de klimaatdoelen van ‘Parijs’ uit 2015 te halen. De boodschap van The Climate Miles is: ‘let’s accelerate!’

Opwarming voorkomen en ons aanpassen aan het klimaat
Veel klimaatregels zijn gericht op het terugbrengen van broeikasgassen. De gevolgen van klimaatverandering merken we op allerlei plaatsen in de natuur, in de stad en in de landbouw. Het aanpassen aan de nieuwe omstandigheden is daarmee ook een belangrijk aspect van het klimaatbeleid. Mitigatie en adaptatie worden nu vaak apart aangepakt, terwijl een integrale benadering veel mogelijkheden biedt. De universiteit van Wageningen (WUR) heeft al veel onderzocht en gepubliceerd over -mitigatie en klimaatadaptatie. De voorbeelden staan in het online Climate Solutions magazine.

Climate Miles
Als je wilt laten weten dat de klimaat-maatregelen versneld moeten worden ingevoerd, loop dan mee.
Vertrek 22 oktober vanaf 9u00 vanaf het station Woerden en aankomst rond 17u00 bij station Gouda.
Vertrek 23 oktober vanaf 9u00 vanaf het station Gouda en aankomst 16u30 bij Blue City aan de Maasboulevard. Hier wordt iedereen verwelkomd door vele partijen die een link hebben met duurzaamheid.

Programma vrijdag 22 oktober: Woerden - Gouda

·  Houten windmolens | Rond 11u00 is de groep bij een boerderij met een eigen (deels) houten windmolen van EAZ Wind. Deze kleine windmolens zijn mooi in het landschap te verwerken. Door er veel van neer te zetten in plaats van één grote kunnen ze een goed alternatief vormen voor de reguliere windmolens waar veel maatschappelijke weerstand tegen is.

·  Zonnepanelen aan gevels | rond 13u00 laat Solar Visuals diverse typen zonnepanelen zien voor aan gevels. Er zijn veel smaakvolle en neutrale variaties verkrijgbaar die bewoners en bedrijven kunnen helpen op een duurzame manier in hun eigen energievraag te voorzien.

Programma zaterdag 23 oktober: Gouda – Rotterdam

·  Grootouders voor het Klimaat | Vandaag lopen veel Grootouders voor het Klimaat mee met hun (klein)kinderen om te laten zien dat klimaatverandering een intergenerationeel probleem is.

·  Versneld vernatten van veenweiden | rond 11u00 krijgt de groep na een wandeling door het veengebied bij Eetcafé Rustwat, Kortenoord 1, 2911 BD Nieuwerkerk aan den IJssel informatie van twee professoren - Fons Smolders en Leon Lamers - over waarom het essentieel is om de veenweiden sneller te vernatten om de omgeving leefbaar te houden: “Elke hectare veenweide die wordt ontwaterd voor landbouw, stoot evenveel broeikasgassen uit als een benzineauto die 135.000 km rijdt”.

·  Berend Potjer | Gedeputeerde Berend Potjer van provincie Zuid-Holland sluit aan tijdens de lunch rond 13u00.

· ‘Finish’ bij BlueCity | rond 16u00 zit het Nederlandse deel van The Climate Miles erop. BlueCity is de voorbeeldstad voor de circulaire economie, de duurzame ondernemers aldaar verwelkomen de wandelaars met een drankje. Ook zijn er vijftig mensen uit Schouwen-Duivenland aanwezig die ons persoonlijk een video-clip overhandigen met boodschap voor de wereldleiders die bij COP26 in Glasgow zijn.

Wie lopen er mee
In Nederland loopt de groep van station naar station en iedereen kan aanhaken. Een dagdeel, een dag of meerdere dagen. Een grote Utrechtse delegatie vergezeld de groep met energie­coöperaties, gedeputeerde Huib van Essen en drie wethouders. Daarnaast lopen mee directeur DGBC Annemarie van Doorn, Sabine Biesheuvel (directeur Bluecity), prof. Derk Loorbach EUR, prof. Louise Vet, directeur van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel, de initiatiefnemers van #52wekenduurzaam, directeur Karina Tiekstra van MyWheels. mensen van het klimaatkrachtig Goeree-Overflakkee project en wethouder Both-Verhoeven van Goeree-Overflakkee.

Onderweg neemt Marjan Minnesma podcasts op met deze bijzondere gasten: Pier Vellinga professor klimaatwetenschappen over lessen van de afgelopen 40 jaar en Bas Eickhout, klimaatwetenschapper en Europarlementariër GroenLinks

Kijk voor het laatste dagprogramma en exacte route op www.theclimatemiles.nl en meld je aan!