mainImage

Straten in Gouda onder water na heftige wolkbreuken

6 oktober 2021, 13:17 uur
Lokaal

Diverse wolkbreuken hebben woensdag gezorgd voor forse problemen met wateroverlast in Gouda en omstreken. Tijdens de heftige buien kwamen er tientallen meldingen binnen van ondergelopen straten en kelders. Voor de Goudse wijk Korte Akkeren kreeg het flink te verduren. Dit is het laagst gelegen gedeelte van Gouda en al het water zocht een weg ernaar toe.

De Veiligheidsregio Hollands-Midden vertelt dat er tientallen meldingen zijn binnengekomen, Ongeveer vijftien meldingen werden door de brandweer met spoed behandeld. Zo kwam er een melding binnen van een mogelijke dijkdoorbraak op de Goejanverwelledijk en belde een bedrijf dat het dak door de hoeveelheid water mogelijk zou kunnen instorten.

In een aantal winkels en woningen staat het water tot op enkelhoogte. Vooral elektronische apparatuur en stoffering is hierdoor defect gegaan. Ook de bibliotheek moest gesloten worden op de eerste verdieping vanwege wateroverlast. De buien gaan gepaard met veel regen, er is op sommige plekken al meer dan 50 millimeter gevallen.

De problemen in de wijk ontstaan volgens bewoners onder meer door een slecht riool. Dit zou al jaren aan vervanging toe zijn na eerdere problemen met wateroverlast. Voorlopig staat het nog niet op het programma om dergelijk onderhoud uit te voeren. Ze maken zich dan ook zorgen over de toekomst.

Korte Akkeren
Veel waterlast onstond er in de binnenstad van Gouda en met name in de wijk Korte Akkeren. Rond 12u00 liepen door het vele regenwater meerdere straten onder water, zoals in de wijk Korte Akkeren aan de Bosweg. "De wateroverlast en de gevolgen daarvan hebben niet tot letsels bij bewoners en bezoekers geleid", aldus Hollands Midden Veilig. 

Na de hevige regenbuien ontstond aan de Bosweg een sinkhole. De bestrating bij winkelpand Bizon aan de Bosweg spoelde hierdoor weg. De brandweer heeft de straat afgezet en de gemeente gaat herstel in orde maken.

De brandweer was tot 14u00 druk in de weer om hulp te verlenen. Meerdere brandweereenheden waren in de wijken aanwezig om het water in goede banen te leiden.

De brandweer was op verschillende plaatsen verdere schade aan het beperken door water weg te pompen. "Het veiligstellen van de woningen en winkels heeft onze prioriteit", aldus de brandweer.

Kijk op onderstaande link voor wie je moet bellen in welke overlastsituatie.

Extreme regenval
Ga geen ondergelopen straten op tenzij dat noodzakelijk is, bijvoorbeeld wanneer je anderen wilt helpen. Houd kinderen en huisdieren binnen. Als het riool dreigt over te lopen, vul dan een zak met zand (of tuinaarde) en zet die in de wc-pot. Zo komt het rioolwater niet via de wc het huis in. Rijd niet met je auto door straten of buurten die zijn getroffen door wateroverlast. Dat veroorzaakt hinderlijke golven en hindert de hulpdiensten. Volg aanwijzingen van gemeente en/of hulpdiensten op. Bel de brandweer via 112 alleen als er gevaar is voor mens of dier. Twijfel je of er acuut gevaar is? Bel dan ook 112. Acuut gevaar is bijv. risico op kortsluiting of brand. Geen spoed, wel brandweer? Bel: 0900-0904 Informatie over de actuele weersituatie vind je op: www.knmi.nl

 

 

 


Foto: AS Media