mainImage

Stijging coronabesmettingen in Gouda en Hollands Midden

19 oktober 2021, 19:15 uur
Lokaal

Afgelopen week was er een sterke stijging van het aantal coronabesmettingen. Zowel in Gouda als het gehele gebied Hollands Midden steeg het aantal. Het percentage mensen dat positief testte op corona steeg van 12,1% naar 14,3%. In Gouda steeg het aantal besmettingen met 31. In totaal zijn hier 125 mensen positief getest op corona. 

"De stijging heeft aan de ene kant te maken met het loslaten van de 1,5 meter maatregel. De andere reden is dat het griepseizoen is begonnen. Hierdoor hebben meer mensen klachten als neusverkoudheid en hoesten", zo verklaart de GGD Hollands Midden. Omdat meer mensen zich laten testen, worden er ook meer besmettingen gevonden. De GGD Hollands Midden verwacht dat het aantal testen de eerstvolgende weken zal blijven stijgen. 

De GGD vond de meeste besmettingen bij mensen die niet-gevaccineerd zijn: 

​Vaccinatiestatus              Positief getest
Volledig gevaccineerd      8,6%
Deels gevaccineerd​         10,3%
Niet gevaccineerd           26,4%

Van de niet-gevaccineerden gaat het voor één derde van de gevallen om 0-10-jarigen. Kinderen tot 12 jaar krijgen geen vaccin omdat zij te jong zijn. Als we de kinderen tot 12 jaar niet meetellen, test 30% van de niet-gevaccineerden positief op corona.

In totaal lieten 699 mensen zich afgelopen week testen na een positieve zelftest. Daarvan testte 88,4% ook positief na een test bij de GGD.