Pilot polsbandjes als coronatoegangsbewijs krijgt vervolg

13 October 2021, 20:37 uur
Lokaal
mainImage
Raymond Aarsman

De proef met de polsbandjes om de Goudse horeca binnen te komen, wordt dit weekeinde herhaald: vrijdag tussen 16u30 en 23u45 en tijdens Zotte Zaterdag van 10u00 tot 23u45. Je hoeft dan maar één keer je QR code te laten zien bij het centrale controlepunt Achter de Waag. De resultaten van vorige week waren 'positief' volgens de gemeente, maar de proef duurde te kort om een beslissing te nemen. Volgende week wordt bekeken of de band een blijvertje is.

Nadat verschillende gemeenten, zoals Den Haag, Leiden, Breda en Deventer de polsbandjes hebben ingezet als coronatoegangsbewijs, startte de gemeente Gouda vorig weekeinde ook met een pilot. De bandjes tonen aan of iemand die dag is gecontroleerd op het coronatoegangsbewijs, waardoor mensen één keer op een dag gecontroleerd hoeven te worden. 

Wens
De wens voor polsbandjes werd door verschillende horecaondernemers, cultuurinstellingen en evenementenorganisatoren uitgesproken richting de gemeente. Burgemeester Verhoeve: “We vragen al langere tijd veel van de ondernemers en onze toezichthouders. Met deze pilot proberen we de druk voor hen te verlichten. In andere gemeenten hebben we al gezien dat dit een uitkomst kan zijn.”

Eén centraal checkpoint
Op donderdag, vrijdag en zaterdag werd er één centraal checkpoint ingericht op de locatie Achter de Waag. De pilot geldt voor iedereen die een coronatoegangsbewijs nodig heeft in het centrum (binnen de singels), bij Cinema Gouda of De Goudse Schouwburg. Gebruik maken van het polsbandje is vrijwillig, bezoekers mogen bij binnenkomst ook altijd nog gebruik maken van de QR-code.

Andere kleur
Bij het checkpoint laten bezoekers hun QR-code zien via de CoronaCheck-app of op papier. Na scannen van de QR-code en controle van het legitimatiebewijs, ontvangt de bezoeker een polsbandje. Voor elke dag geldt een andere kleur polsbandje, omdat de negatieve PCR-test 24 uur geldig is. Na ontvangst van het polsbandje kan een bezoeker dus de rest van de dag van iedere aangesloten (horeca)voorziening gebruikmaken, zonder opnieuw gecontroleerd te worden op het coronatoegangsbewijs.  

Beveiligers delen de polsbandjes uit bij het checkpoint. Zij doen het bandje om de pols, zodra de QR-code en het legitimatiebewijs zijn goedgekeurd. De ondernemer moet bij binnenkomst de bandjes controleren op beschadigingen, zoals geknipt of geplakt, om fraude te voorkomen.

Volgende week evalueert de gemeente Gouda samen met de initiatiefnemers de pilot, waarop een definitief besluit over de inzet van de polsbandjes volgt.

Meer gemeenten
In meer gemeenten kunnen mensen een polsbandje krijgen wanneer ze naar een restaurant, café, theater of bioscoop willen gaan. Ze ontvangen het bandje wanneer ze de QR-code uit de CoronaCheck-app laten zien bij een controlepost, en hoeven de code dan niet meer bij elke voordeur te laten zien. Dat moet de controles ook voor uitbaters gemakkelijker maken. De CoronaCheck blijft wel gewoon te gebruiken voor wie geen polsbandje heeft.

Onder meer Delft, Maastricht, Arnhem, Gouda en Brielle hebben besloten om de polsbandjes te gaan gebruiken. Ook op de Zuidlaardermarkt die volgende week in het Drentse Zuidlaren wordt gehouden, kunnen mensen met een polsbandje naar de horeca. Ze hebben geen coronatoegangsbewijs nodig voor de paardenmarkt, de kermis en de terrassen.

De polsbandjes zijn alleen geldig op de dag van uitgifte en hebben elke dag een andere kleur, om fraude te voorkomen. Mensen kunnen het bandje alleen afdoen door het stuk te maken, en dan is het ook niet geldig meer.

Den Haag gebruikte de bandjes al, maar breidt het gebied uit. De polsbandjes zijn komende week niet alleen geldig op het Plein, maar ook op de Grote Markt en bij het Kurhaus, de Pier en de boulevard in Scheveningen. Elk uitgaansgebied heeft andere bandjes.

Eerder besloten gemeenten als Rotterdam, Utrecht, Zwolle, Breda, Alkmaar en Roosendaal om de polsbandjes in te voeren. Roosendaal gebruikt het systeem ook bij de plaatselijke intocht van Sinterklaas.