Onbegrip bij burgemeester over kerkenactie Grapperhaus

6 October 2020, 11:40 uur
Lokaal
mainImage

Zoveel mogelijk online-diensten, maximaal 30 mensen bijeen en niet zingen. Dat heeft minister Grapperhaus afgesproken met kerkelijke koepels na de ophef van afgelopen weekend over drukbezochte kerkdiensten in Staphorst. Die afspraak stuit op onbegrip bij onder andere de Goudse SGP-burgemeester Pieter Verhoeve.

"In Gouda mogen nu maximaal 250 mensen naar theater. Dankzij minister Grapperhaus moet de langste kerk van NL (1.500 zitplaatsen) echter naar 30 bezoekers op zondag. Doordeweeks 300 (museum) en bij concerten 250 (culturele ontheffing). Dat is onnavolgbaar en onterecht", zo stelt Verhoeve op Twitter. Met de langste kerk van Nederland doelt Verhoeve uiteraard op de Goudse Sint Janskerk.

Verhoeve is vol onbegrip na de kerkenactie Grapperhaus en noemt de maatregelen rommelig en op het chaotische af. Buiten de zondagen mogen in hetzelfde kerkgebouw met plek voor 1750 bezoekers op basis van ontheffingen immers wél meer mensen naar binnen. Namelijk tot 300 door de museumfunctie doordeweeks en bij concerten tot 250. De Sint-Janskerk wordt zo de dupe van ‘rommelig’ en ‘kort door de bocht’ regeringsbeleid, enkel genomen omdat afgelopen weekend ophef ontstond over drukbezochte kerkdiensten in Staphorst. Dat vindt burgemeester Pieter Verhoeve. 

Bij drie diensten zondag in de Hersteld Hervormde Gemeente in Staphorst waren per dienst maximaal 600 mensen welkom. Bezoekers hoefden geen mondkapje te dragen en er werd gezongen. Politici van allerlei gezindten waren daar niet gelukkig mee.

Religieuze bijeenkomsten waren uitgezonderd van het maximumaantal bezoekers van 30 dat in de meeste andere publieke binnenruimtes geldt. Voorwaarde was wel dat mensen vooraf reserveren en er bij binnenkomst een gezondheidscheck is.

'Terug naar oude afspraken'
"We gaan nu weer terug naar de afspraken die we in maart hebben gemaakt met de koepelorganisaties", zegt Grapperhaus. "Iedereen brengt offers. Kerkelijke organisaties zien dat ook in."

Hij benadrukt wel dat de regels niet afdwingbaar zijn. "We kunnen als overheid geen kerkgebouwen binnentreden, dat is een heel oud grondrecht. Maar ik vertrouw erop dat iedereen meedoet." De afspraken gelden zolang het huidige maatregelenpakket van kracht is.

Fractievoorzitter Van der Staaij van de SGP zegt geschrokken te zijn van de afspraken tussen de kerken en Grapperhaus. "Dit gaat wel heel erg ver en biedt geen enkele ruimte voor maatwerk. Heb het gevoel dat de koers hier meer wordt bepaald door commotie dan door rijp beraad."

ChristenUnie-leider Segers vindt het "teleurstellend" en "waardeloos" dat op deze manier minder mensen naar de kerk kunnen. "Maar ik vind het vooral van belang dat we het virus terugdringen. Kerken moeten daarin verantwoordelijkheid blijven nemen en dat doen ze."