Gouds Dagblad | Man schiet vijf mensen dood in Goudse zusterstad Kongsberg
mainImage

Man schiet vijf mensen dood in Goudse zusterstad Kongsberg

14 oktober 2021, 11:37 uur
Lokaal

De man die woensdagavond in de Noorse stad Kongsberg meerdere mensen doodde met een pijl-en-boog was al bekend bij de politie vanwege signalen van radicalisering. Dat laat de Noorse politie donderdag weten. Bij de aanval in Kongsberg kwamen vier vrouwen en een man om het leven en raakten nog eens twee mensen gewond.

Kongsberg telt ongeveer 25.000 inwoners en ligt 80 kilometer ten westen van de Noorse hoofdstad Oslo. Kongsberg is de zusterstad van Gouda en schenkt ieder jaar de kerstboom voor Gouda bij Kaarslicht. Bij het jaarlijkse feest en kaarsjesavond is ieder jaar een grote delegatie van Kongsberg in Gouda aanwezig. Daarbij spreekt burgemeester Kari Anne Sand een woordje en telt ze samen met de kinderburgemeester en burgemeester Pieter Verhoeve en de duizendenden mensen tot tien af voor de onsteking van de boom.

"Ontstellend nieuws uit onze zusterstad. We leven mee met onze Noorse vrienden in dit grote verdriet", zo reageert Verhoeve op het trieste nieuws uit Noorwegen.

"Hvilke forferdelige nyheter. Gouda sympatiserer med deg!", zo schrijft wethouder Thierry van Vugt op Twitter.

⁩"We steken in gedachten een kaarsje op voor onze zusterstad Kongsberg na het lezen van dit nieuws", laat de organisatie achter Gouda bij Kaarslicht weten.

Signalen
De verdachte, een 37-jarige man uit Denemarken die in Noorwegen woonde, had zich bekeerd tot de islam. De politie hield hem al in de gaten omdat er signalen waren dat hij mogelijk aan het radicaliseren was. Daarover was al contact met hem gemaakt, maar dat was langer dan een jaar geleden.

De Deen zou rond 18u15 begonnen zijn met schieten in een supermarkt. Ook agenten zouden met pijlen beschoten zijn. Na ongeveer een half uur werd de verdachte ingerekend door de politie.

Op een persconferentie benadrukte de Noorse politiechef dat het motief van de man nog onbekend is. De Deen heeft volgens de politiechef al wel bekend. De Noorse autoriteiten laten weten er vooralsnog van uit te gaan dat de man alleen handelde.

Ook werd bekendgemaakt dat vier van de slachtoffers vrouwen waren. Het vijfde slachtoffer was een man. Ze waren allemaal tussen de vijftig en zeventig jaar.

"Ik begrijp dat mensen angstig zijn, maar ik wil benadrukken dat de politie de situatie onder controle heeft", zei de Noorse minister-president Erna Solberg kort na de aanval. Ze noemde de berichten uit de 25.000 inwoners tellende stad "afschuwelijk".