Gouds Dagblad culinair: het allermakkelijkste kerstmenu ever

24 December 2020, 11:35 uur
Lokaal
mainImage
Jolande Vos, I love Food & Wine

Ken je mij al? Ik ben Jolande Vos van I Love Food & Wine. Deze maand zorg ik op Gouds Dagblad voor inspiratie, met elke vrijdagochtend een inspirerend kerstmenu. Vorige week publiceerden we een verrassend en simpel kerstmenu, deze week het allermakkelijkste kerstmenu ever. Vier gangen die in een handomdraai op tafel staan, maar waar je iedereen toch mee verrast. Zo simpel en easy. Dit kan iedereen!

Alle recepten vind je terug op mijn website. Klik op de linkjes. Behalve de romige witlofsoep; dat recept vind je alvast hieronder.

Vaste prik op I Love Food & Wine: bijpassende wijn-suggesties. Bij elk recept vind je mijn wijnadvies. Dat betekent dat je nooit meer in vertwijfeling voor het wijnschap van de supermarkt hoeft te staan! Dus laat je inspireren...

1. EASY VOORGERECHT
Kruidensalade met Lychee en garnalen

Deze kruidensalade met lychee en garnalen is supersimpel om te maken: je mengt de verse kruiden (bijvoorbeeld peterselie, bieslook, munt), pelt de lychees en maakt een dressing. In feite een kwestie van decoreren op het bord. In 15 minuten klaar!

2. EASY SOEP
Witlofsoep met kastanjes

Deze romige witlofsoep is een echte kerstsoep, gemaakt van witlof met zoete kastanjes! Even koken in groentebouillon en dan pureren. Verrassend van smaak en de presentatie doet de rest! Je gasten zullen versteld staan, want niemand raadt waarvan deze soep is gemaakt!!!

3. EASY HOOFDGERECHT
Eendenborstfilet met blauwe bessensaus

Eendenborstfilet met een blauwe bessensaus! Vooral de blauwe bessen stelen hier de show (en de smaak!). Het bakken van het vlees is ook een fluitje van een cent. Zeker niet moeilijk! Kijk maar naar het onderstaande filmpje.

BIJGERECHT      
Knolselderij-aardappelpuree

Je serveert bij deze eendenborstfilet een puree van knolselderij. In het recept van de eendenborstfilet zit het maken van deze 100% knolselderijpuree al verwerkt. Maar je kunt ook een aardappel-knolselderijpuree maken die je helemaal van tevoren kunt maken. Die hoef je op het moment suprême dan alleen nog in de oven op te warmen. Dat is nog véél makkelijker!

4. EASY DESSERT
Italiaanse tiramisu

We houden het lekker klassiek: een Italiaanse tiramisu in een glaasje! Kun je ook helemaal voorbereiden. Nog Italiaanser? Vervang dan de cognac door Italiaanse amandellikeur.

KLIK OP DE LINKJES VOOR HET BIJBEHORENDE RECEPT!

Recept: Witlofsoep met kastanjes

8 personen, 1 uur

Ingrediënten:

·  5 stronken witlof

·  800 ml groentebouillon, vers of van een bouillontablet

·  200 gram gekookte kastanjes (vacuüm verpakt)

·  100 ml kookroom

·  melk

·  geraspte kaas om te garneren

Stap 1
De witlof ontdoe je van de harde achterkant, het hart kan je gewoon laten zitten. Zo behoud je de echte witlofbitters. Vervolgens snij je de witlof in stukjes. Houd acht blaadjes witlof apart en leg ze even weg in de koelkast.

Stap 2
Breng 800 ml bouillon met de witlof aan de kook. Laat ca. 10 minuten zachtjes koken. Voeg dan de tamme kastanjes toe en breng het weer aan de kook. Laat de witlof met kastanjes, met de deksel op de pan, nog ca. 30 minuten zachtjes verder gaarkoken.

Stap 3
Pureer met een staafmixer de soep en voeg er nog wat kookroom aan toe. Klop de melk op tot melkschuim, zoals bij een cappucino.

Serveer dit soepje als klein gerechtje in een koffiekopje met een laagje melkschuim. Het losse witlofblaadje steek je in de schuim, en met een beetje versgeraspte kaas heb je een mooie cappuccino van witlofsoep.

TIP
De bittere smaak van de witlof wordt afgezwakt door de zoete kastanjes. Het leuke is dat je ook kunt variëren. Houd je meer van de witlofsmaak, dan pas je de hoeveelheden aan.

Alvast een Merry Chrismas!
Liefs Jolande Vos

Mijn social media - links:
Facebook www.facebook.com/ILoveFoodWineNL 
@ilovefoodwine www.instagram.com/ilovefoodwine/
Website: www.ilovefoodwine.nl