Gouda overweegt inzet gezinsadvocaat bij echtscheidingen

23 March 2023, 11:19 uur
Lokaal
mainImage
ANP

Het college van B&W in Gouda onderzoekt de mogelijkheden voor de inzet van een gezinsadvocaat. Daarover praat het stadsbestuur met de pilotleiding van de Gezinsadvocaat en met de regio Hart van Brabant. 

Een gezinsadvocaat vertegenwoordigt de belangen van zowel de vader als de moeder als de kinderen. Dat voorkomt dat beide ouders een eigen advocaat inhuren om hun conflicten uit te vechten voor de rechtbank. De fracties van D66 en de Christenunie in Gouda vroegen het college van B&W hoeveel kinderen naar jeugdhulp zoeken als gevolg van een vechtscheiding. Dat aantal is niet inzichtelijk, maar in totaal waren er 133 kinderen in Gouda in 2021 betrokken bij een echtscheiding. Raadsleden Lennart Visser, Mirjam Roos en Heike Brandes zien een oplossing in de inzet van een gezinsadvocaat.

Er wordt door Jeugdbescherming West geschat dat bij 80% van het aantal gezinnen scheiding onderdeel is van de zorgen. Naar schatting is er bij 60 tot 70 procent van de gezinnen waar Jeugdbescherming West bij betrokken is sprake van een complexe scheiding. 

De twee fracties vroegen het college van B&W al voor de zomer met een inhoudelijk voorstel te komen rond de inzet van een gezinsadvocaat, maar die toezegging kon men nog niet doen.