mainImage

Gouda krijgt er 100 laadpunten bij voor elektrische auto’s

19 oktober 2021, 12:22 uur
Lokaal, Maak Gouda Duurzaam

Bezitters van elektrische auto’s zijn straks in Gouda gegarandeerd van een oplaadplek op maximaal 250 meter van hun woning. Deze laadpunten worden door ENGIE gerealiseerd aan wie de aanbesteding is gegund. De komende drie jaar komen er minimaal 100 openbare laadpunten bij voor elektrische auto’s in Gouda, bovenop de huidige 150.

"De getallen wisselen enigszins", zo verklaart een woordvoerster van de gemeente Gouda. "We hebben er nu zo’n 150 en de komende jaren zijn er tenminste 100 extra nodig. Uit een eerder onderzoek van EV-consult wordt er voor 2025 een behoefte verwacht van 246 (semi)publieke laadpalen op openbaar en toegankelijke particuliere parkeerterreinen plus 67 palen voor specifiek taxi’s, deelauto’s en logistiek. Momenteel wordt er gewerkt aan een plankaart voor een concrete invulling van de locaties voor laadpalen in Gouda. Dit is een actualisatie van de kaart uit 2017", aldus de woordvoerster.

Lage prijs
Naast de beschikbaarheid van laadpalen was ook een lage prijs een belangrijk uitgangspunt in de aanbesteding. Gouda behoudt het vaste lage tarief van 31 cent per kWh (inclusief btw). “We willen het zo aantrekkelijk mogelijk maken voor mensen om elektrisch te rijden”, licht de Rotterdamse wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid) namens de 30 deelnemende gemeenten* toe. “Zo zorgen we voor schone lucht in de stad en dragen we bij aan het realiseren van onze klimaatdoelen.”

De laadpalen leveren 100 procent Nederlandse groene stroom, die voor een groot deel is opgewekt door lokale windmolens en zonnepanelen. Nieuwe laadpalen zullen worden voorzien van slimme laadtechnieken, waardoor ze pieken en dalen in het stroomnet op kunnen vangen. Elektrische auto’s kunnen op die manier bij gaan dragen aan het stabiel maken van het energienet, verwacht Bonte. “We versnellen daarmee de transitie naar duurzame energiebronnen. Zo wordt het op termijn mogelijk, als er even wat minder energie beschikbaar is, bijvoorbeeld omdat het minder hard waait of de zon niet schijnt, vanuit de accu van de elektrische auto’s tijdelijk energie terug te leveren aan het net.”

4000 laadpunten
De aanbesteding in de regio Rotterdam is de grootste aanbesteding voor openbare oplaadpunten in Nederland. De gemeente Rotterdam organiseerde de aanbesteding ook namens 29 andere Zuid-Hollandse gemeenten. De aanvraag van een openbare laadpaal gaat in alle deelnemende gemeenten via de website www.laadpaalnodig.nl. Gebruikers van de laadpalen kunnen de laadsessies zowel starten en stoppen en betalen via een laadpas als via de app. In alle 30 gemeenten samen worden er de komende drie jaar naar verwachting 4000 nieuwe laadpunten geplaatst.

Winnaar
De aanbesteding is gewonnen door ENGIE, door hun aandacht voor duurzaamheid, gebruiksvriendelijkheid, datagestuurde groeianalyses, innovaties en efficiëntie. Met het plaatsen van laadpalen draagt ENGIE in Goudaen de 29 andere gemeenten bij aan de ambities om ervoor te zorgen dat elektrisch rijders straks altijd overal, makkelijk en slim kunnen laden.

*Deelnemende gemeenten: Albrandswaard, Barendrecht, Bodegraven-Reeuwijk, Brielle, Capelle aan den IJssel, Delft, Gouda, Hellevoetsluis, Hoeksche Waard, Kaag en Braassem, Krimpen aan den IJssel, Krimpenerwaard, Lansingerland, Leidschendam-Voorburg, Maassluis, Midden-Delfland, Nissewaard, Pijnacker-Nootdorp, Ridderkerk, Rijswijk, Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen, Voorschoten, Waddinxveen, Wassenaar, Westland, Westvoorne, Zoetermeer, Zuidplas.