Filmreeks over slavernijverleden: ‘Origin’ in Filmhuis Gouda

23 May 2024, 17:41 uur
Lokaal
mainImage
ANP

Gerlinda Heywegen leidt de film op dinsdag 4 juni om 20.00 uur in en bespreekt daarbij ook de bestseller van Pulitzerprijs-winnaar Isabel Wilkerson. In de film in het Filmhuis Gouda zien we hoe haar boek tot stand kwam met haar analyse van de samenhang tussen racisme, antisemitisme en het kastensysteem. Ze reist daarvoor van de VS naar Duitsland (en onderzoekt de Holocaust) en naar India in een periode die ook in haar persoonlijke leven zeer bewogen is. Nagesprek in de foyer met de heerlijke hapjes van Dushi.
 
Wanneer Pulitzerprijs-winnares Isabel Wilkerson gevraagd wordt een nieuw boek te schrijven, twijfelt ze. Haar uitgever vraagt haar in de zaak van Trayvon Martin te duiken. Martin was een jongen die op weg terug van de supermarkt werd vermoord, omdat hij als zwarte man in een witte wijk geacht werd daar niet te zijn. Isabel raakt na het luisteren van de politie-tapes gefascineerd: hoe kan het dat latino-mannen in een witte wijk een zwarte jongen aanvallen? Is racisme zo zwart-wit als mensen denken? Het is het startpunt voor de research voor Caste: The Origins of Our Discontents, haar bestseller die ondermeer pijnlijke verbanden legt tussen de slavernij, het nazisme en het kastenstelsel. Wat zijn de gemeenschappelijke wortels van deze misstanden?
 
Origin verbeeldt de literaire en spirituele reis die Isabel Wilkerson (fraai vertolkt door Aunjanue Ellis-Taylor) maakt terwijl ze onderzoek doet voor haar boek dat gelijk bij publicatie al tot klassieker werd bestempeld. En door Oprah Winfrey “het meest essentiële boek ooit” werd genoemd. Zowel het boek als deze film van Ava DuVernay (Selma, When They See Us) bieden volop stof tot nadenken.