'Duurzaam hoeft niet dramatisch en moeilijk te zijn...'

17 November 2021, 19:45 uur
Lokaal , Maak Gouda Duurzaam
mainImage
Maak Gouda Duurzaam

Voor de vierde keer op rij werd zaterdag 6 november een Duurzame Markt gehouden voor alle inwoners van Gouda, een initiatief van Maak Gouda Duurzaam. In de grootste kerk van Gouda, de Sint-Janskerk, werden 45 kramen gevuld met interessante, verhelderende en inspirerende informatie over hoe jij duurzamer kan leven. Het was wederom een groot succes: bijna 1200 belangstellenden kwamen op de Duurzame Markt af.

door Marit de Bruijn

De beurs was dé plek voor geïnteresseerden om antwoord te krijgen op alle vragen over duurzame keuzes. "Dit is een hele goede beurs geweest, opvallend is dat we een nieuwe groep mensen hebben aangesproken die geïnteresseerd zijn’’, zegt mede-organisator Yvonne Metaal. "Vorige keren waren het de voorlopers, nu zeggen veel mensen dat ze nog niet begonnen zijn en wel heel graag informatie willen.’’ En voor die informatie waren de bezoekers bij de Duurzame Markt op de goede plek.

Op de foto hierboven Yvonne Metaal (links) en Susan Groeneveld.

Informatieve kramen
Achter de kramen stonden verschillende ondernemers en instellingen die de bezoekers informeerden over bepaalde duurzame ideeën of producten. Zo kon je onder meer bij één van de energiecoaches terecht voor advies over een duurzaam huis, informeerden de tuinambassadeurs je over een groene tuin waarbij het water de grond in kan lopen, kon je zien hoe een zonnepaneel of warmtepomp werkt, werd je geïnformeerd over isolatie-mogelijkheden, kreeg je talloze informatie over het besparen van energie en waren er veel circulaire producten.

"Duurzaam leven kan op veel manieren. Het is echt heel divers. We merken aan de bezoekers, dat het leeft. Mensen willen ontzettend graag informatie", merkt Yvonne op. "Wij konden iedereen met vragen doorsturen naar een bepaalde organisatie voor een antwoord. Alles was er, het was gewoon heel compleet, van nieuwe energie tot deelauto’s en van producten direct van de boer tot zelf biologisch tuinieren.’’

"Toen ik jong was, kocht ik heel veel tweedehands kleding. Dat is een hele tijd niet meer hip geweest, maar nu merk je dat mensen dat normaal vinden. Ik heb expres gevraagd aan de tweedehandswinkel of ze ook speelgoed wilden meenemen voor de feestdagen. Ze waren bijna los, dus dat ging ontzettend goed. Vooral de bordspellen waren snel weg.’’

Duurzame cadeauartikelen  
Je kon terecht voor tweedehands speelgoed en kleding (de kledingindustrie is een van de vervuilendste van de wereld). Ook voor bijzondere duurzame cadeauartikelen en circulaire producten, zoals fietstassen gemaakt van oude vrachtwagenzeilen en banieren, riemen gemaakt van fietsbanden of keramiek van klei uit de IJssel. Voor de kinderen was er een kleurwedstrijd, de gelegenheid om voedselkettingen te maken voor vogels en nog veel meer leuke activiteiten.

Positief verrast
De bezoekers zelf waren ook positief verrast over de dag en vonden de Duurzame Markt een groot succes. Zo liet één van de bezoekers na afloop weten: "De informatie en spulletjes werden heel leuk gepresenteerd, er hing een gezellige sfeer en er was genoeg te doen. Ik kom zeker terug als het nog eens wordt georganiseerd.’’

Ook geven bezoekers aan door de beurs een stuk wijzer te zijn geworden over hoe zij duurzame veranderingen kunnen maken. Zo stond bij deze bezoeker vooral de bewustwording centraal: "Welke kraam er voor mij echt uitsprong was een kraam met een grote weegschaal waar je de balans kon zien in hoe duurzaam je leeft, hierdoor realiseerde ik mij dat ik nog helemaal niet zo goed bezig ben als ik dacht dat ik was, en dat heeft mij wel aan het denken gezet.’’

Duurzaam is niet moeilijk
Het doel van de Duurzame Markt was om geïnteresseerde mensen bewust te maken en hen proberen verder te helpen. Dit werd gedaan door van het geven van kennis of het informeren waar zij die kennis kunnen vinden. Yvonne: "Mensen zien in dat het klimaat verandert, en dat er nu echt iets moet gebeuren, daarnaast zijn de energieprijzen ook nog eens enorm gestegen. En er is onderzocht dat we in Nederland met onze woningen nog 25% energie kunnen besparen.’’

Verder vind Maak Gouda Duurzaam het belangrijk mensen te laten zien dat duurzame- en alternatieven producten ook heel leuk kunnen zijn. Bijvoorbeeld wasbollen, om 1500 keer de wasmachine te laten draaien zonder zeep, drogerballen, shampoo in blokvorm of zeep van plantenschillen die eigenlijk afval zijn. "Duurzaam heeft ook met vernieuwing en innovatie te maken, dat hoeft niet dramatisch en moeilijk te zijn, maar vraagt iets van je gedrag, sommige producten kan je maar beter vervangen door minder vervuilende bijvoorbeeld ", aldus Yvonne.

Energiecoaches en meer…
De gemeente Gouda wil mensen op weg helpen te beginnen met duurzamer te leven. Zo is de gemeente onder meer bezig geweest met het opleiden van energiecoaches. Die komen gratis bij mensen thuis om advies te geven of om een warmtescan te maken van je huis. Ook worden er door de gemeente ‘Groene Bonnen’ uitgedeeld waarmee mensen ter waarde van €75,- producten kunnen kopen om te beginnen met isoleren, zoals: folie achter de verwarming, een borstel achter de brievenbus of voor het aanbrengen van tochtstrips.

Dan zijn er enkele energie coöperaties van, voor en door bewoners, die samen op weg gaan naar aardgasvrij wonen, zij organiseren bijvoorbeeld bijeenkomsten waar je al je vragen kan stellen en isolatie- of zonnepanelen-inkoopacties. 

Dan is er ook het energienetwerk Gouda, die knoopt alle kennis en inzichten op het gebied van nieuwe energie aan elkaar: www.energienetwerkgouda.nl. Er is een groene actie gestart: Gouwenaars kunnen kans maken op 1 van de 50 gratis boompjes om hun versteende tuinen te vergroenen en er is subsidie zoals: € 30,- korting op een regenton of voor het aanleggen van een groen dak. Kijk voor alle subsidies op www.maakgoudaduurzaam.nl Kortom: Gouda is goed en duurzaam op weg.


Door: Marit de Bruijn