Het eten van vlees is erg vervuilend voor de planeet: er wordt veel grond gebruikt, water en transport en door de mest van de dieren komen er broeikasgassen vrij (methaan) voordat er een stukje vlees op je bord ligt. Probeer eens een vegetarische maaltijd. Niet moeilijk want lekkere recepten bieden alle supermarkten aan. Bedenk dan ook dat groenten en fruit uit de buurt beter zijn voor het milieu, dan wanneer we die vervoeren vanaf de andere kant van de wereld.
Wat kan je zelf doen?
Door één per week geen vlees te eten ben je heel goed bezig. Hiermee bespaar je per persoon: 6 kilo vlees, 587 kilometer autorijden (verder dan van Amsterdam naar Parijs) en 750 liter water.
Als je vis eet, kijk dan waar deze vandaan komt en of deze duurzaam is gevangen. Bekijk of je groente en fruit uit Nederland komt. Dat is beter voor het klimaat dan boontjes uit Afrika laten invliegen. Er zijn mooie lokale en regionale initiatieven waarbij voedsel dichtbij de klanten wordt verbouwd, zoals de Voedselfamilie Krimpenerwaard en Rechtstreex waar je lokale producten kunt kopen.
Kinderen en voedsel
In Gouda hebben enkele scholen voedselbosjes aangelegd om voedsel dichter bij kinderen te brengen. Zo leren ze wat er waar kan groeien, dat planten beter groeien wanneer ze meer aandacht en zorg krijgen, maar ook dat het lekker en gezond is. Zie onderstaande link
Eetbaar Gouda
Eetbaar Gouda is een platform waarop buurtmoestuinen en groendoeners van Gouda te vinden zijn. Eetbaar Gouda is voor iedereen die groen doet en geïnteresseerd is in groen, niet één persoon of een geselecteerd groepje. Eetbaar Gouda ziet graag dat er meer samenhang groeit tussen de groendoeners in Gouda zowel online als offline. Het moet makkelijk zijn om met elkaar in contact te komen.
En fijn toch, dat je terwijl je lekker eet, iets kan doen voor het klimaat!
Kijk op www.maakgoudaduurzaam.nl voor vegetarische recepten en meer info.