Op 21 mei nam de gemeenteraad twee voorstellen aan waar de ChristenUnie zich hard voor heeft gemaakt. Eén voorstel ging over het toevoegen van kunst in Westergouwe. Het collectieplan kunst in de openbare ruimte werd namelijk voorgelegd door het college. Het andere voorstel ging over schulden bij jongeren.
Kunst in Westergouwe
Uit het collectieplan blijkt dat in Westergouwe nog geen kunstwerk staat in de openbare ruimte. Daar willen graag verandering in brengen. Kunst maakt een wijk mooier. Het zorgt voor gesprekken en verbinding tussen mensen. Het helpt mee om een buurt echt van de bewoners te maken.
Met onze motie vroegen we het college van B&W om te kijken of er samen met bewoners en kunstenaars een kunstwerk geplaatst kan worden. Ook vroegen we om te letten op wie de kunst maakt. We willen graag dat kunst in Gouda laat zien hoe divers onze stad is. We kregen veel steun van partijen en het voorstel is ruim aangenomen.
Let op bij ‘koop nu, betaal later’
We stelden ook een aanpassing voor in het armoedebeleid. Het nieuwe armoedebeleid lag voor ter besluitvorming in de gemeenteraad. Dat beleid wil armoede in Gouda doorbreken. Er stond al in dat jongeren financiële voorlichting krijgen. Maar het noemde niet de risico’s van betaalmethoden zoals ‘koop nu, betaal later’.
Veel jongeren gebruiken deze methode. Soms komen ze daardoor in de problemen. Ze betalen te laat, krijgen aanmaningen of zelfs schulden. Ons voorstel zorgt ervoor dat jongeren hierover meer voorlichting krijgen. Zo willen we voorkomen dat ze in de schulden raken. Ook hier was er veel steun van de collega raadsleden en is het voorstel ruim aangenomen.
Voor een zorgzame stad
De ChristenUnie wil dat Gouda een stad is waar mensen zich thuis voelen én de inwoners die dat nodig hebben beschermd worden. Kunst in de wijk en goede voorlichting over geld helpen daarbij. We zijn blij dat de raad deze stappen met ons heeft gezet.
Door: Alexander Wanders van ChristenUnie Gouda