mainImage

Bijzonder: twee megajachten varen achter elkaar door Gouwe

13 oktober 2021, 19:45 uur
Lokaal

Er varen tegenwoordig regelmatig megajachten door de Gouwe langs Gouda. Maar twee megajachten achter elkaar is toch wel bijzonder.

Woensdagmiddag voeren twee megajachten vlak achter elkaar door de Gouwe. Beide zijn voor onderhoud teruggekomen naar Nederland en zijn onderweg naar Feadship De Kaag.

De luxe jachten voeren onder onder meer door het Gouwekanaal in Gouda. Daarna voeren ze door naar Alphen. Op sommige punten was het flink passen en meten, maar de sleepboten wisten de jachten uiteindelijk veilig af te leveren op de scheepswerf.

Het komt een aantal keer per jaar voor dat er een megajacht door de Gouwe vaart, maar twee megajachten achter elkaar is vrijwel een unicum. Woensdagmiddag was dit wel het geval. Voorop voer megajacht Harle van 45 meter en daar vlak achteraan kwam megajacht Najiba (zie foto hieronder) van 58 meter lang.

Een paar dagen terug arriveerden megajachten Harle en Najiba in Nederland. Beide megajachten zijn vanaf George Town onderweg via Rotterdam naar Feadship De Kaag voor onderhoud en varen onder de vlag van de Kaaimaneilanden, een Brits overzees gebied gelegen ten zuiden van Cuba in de Caraïbische Zee.

Harle (zie foto hieronder) is gebouwd in 2007 en biedt ruimte aan 12 gasten in 6 luxueuze kajuiten en 9 crewleden. Het luxueuze jacht is geroemd om zijn schoonheid en sierlijkheid. Harle ontving in 2008 de International Superyacht Society Award voor Best Power 40m-65m.

De onderscheidende en elegante Najiba is gebouwd in 2019 en biedt ruimte aan 12 gasten en 14 crewleden. Najiba heeft een indrukwekkend bereik van 6.000 zeemijl met een gemiddeld brandstofverbruik van slechts 11,4 liter per zeemijl bij een kruissnelheid van 12 knopen. Hiermee is het megajacht één van de meest efficiënte en milieubewuste jachten in haar klasse.


Foto: AS Media