Archeologen leggen muur van 14e-eeuwse kasteeltoren Gouda bloot

10 June 2024, 21:50 uur
Lokaal
mainImage
Raymond Aarsman

Bij werkzaamheden aan de IJsselhavensluis in de historische binnenstad van Gouda hebben archeologen een funderingsmuur uit de 14e eeuw gevonden. Het gaat vermoedelijk om een muur van een van de torens van het kasteel van Gouda dat daar in de late middeleeuwen stond, de zogeheten Kleine IJsseltoren.

Behalve de kasteelmuur legden de onderzoekers ook een eeuwenoude massieve muur van IJsselstenen bloot, gelige bakstenen die in fabrieken langs de Hollandse IJssel werden gemaakt. Volgens stadsarcheoloog Femke de Roode komt de muur uit de 17e of 18e eeuw. "Hoe dan ook helpen de vondsten om de geschiedenis van onze stad verder in kaart te brengen", zegt ze.

De werkzaamheden aan de Goudse IJsselhavensluis, beter bekend als de Havensluis, zijn volgens de gemeente nodig "om verder verval te voorkomen". De sluis, die dateert uit het begin van de 17e eeuw, is een beschermd gemeentelijk monument.

De sluismuren blijken volgens de gemeente tegen het oudere metselwerk van het voormalige kasteel van Gouda te zijn gebouwd. Dat kasteel, een belangrijk onderkomen van de graven van Holland, werd tussen 1360 en 1384 gebouwd en twee eeuwen later deels gesloopt. Onder anderen Jacoba van Beieren woonde er jarenlang.


Door: ANP