Van der Plas verwacht nog dit jaar Tweede Kamerverkiezingen

21 March 2023, 14:57 uur
Landelijk
mainImage
ANP

BBB-voorvrouw Caroline van der Plas denkt niet dat het kabinet het einde van het jaar haalt. Bij de regeringspartijen VVD en CDA bespeurt zij wel enige bereidheid om met haar mee te bewegen in het stikstofdossier, maar D66 "zet de hakken in het zand", voorspelt zij.

"Ik verwacht dat de situatie gewoon onhoudbaar wordt in de coalitie en dat er voor het einde van het jaar nieuwe verkiezingen zijn", zegt van der Plas. De voorbereidingen van haar nog jonge partij voor de volgende Tweede Kamerverkiezingen zijn dan ook alvast begonnen.

Van der Plas sprak dinsdag ruim een uur met minister-president Mark Rutte. Zij wil niet vertellen wat hij tijdens die ontmoeting precies heeft gezegd. Maar het feit dat hij zo lang de tijd nam, geeft volgens haar wel aan dat hij haar monsterzege bij de Provinciale Statenverkiezingen van vorige week "serieus neemt". Of dat ook gevolgen krijgt voor het beleid "moet nog blijken".

Tegelijkertijd laat Van der Plas doorschemeren dat het in dit eerste gesprek met Rutte sinds de verkiezingen niet meeviel haar boodschap over de onvrede en het wantrouwen in de samenleving tot de premier te laten doordringen. "Over die vertrouwenscrisis heb ik het wel twee of drie keer moeten hebben", verzucht zij. "Of ze er wat mee doen, is aan hun, maar het lijkt me wel verstandig."

Van der Plas wil nu ook graag om tafel met vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans. Zij wil graag van hem horen of Brussel in het stikstofdossier echt zo weinig ruimte biedt als het kabinet de Tweede Kamer steeds voorhoudt. "Ik wil kijken wat er wél mogelijk is."

 


Door: ANP