Twitter: account Trump niet gehackt door Nederlander

22 October 2020, 19:48 uur
Landelijk
mainImage

Diverse Amerikaanse media melden dat Twitter ontkent dat de Nederlander Victor Gevers de Twitteraccount van president Donald Trump zou hebben gehackt. "We hebben geen bewijs gezien om deze bewering te staven", tekenen een verslaggeefster van The New York Times en nieuwswebsite Mashable op uit een verklaring van Twitter.

"We hebben geen bewijs gezien om deze bewering te staven, ook niet in het artikel dat vandaag in Nederland is gepubliceerd. We hebben proactief accountbeveiligingsmaatregelen geïmplementeerd voor een aangewezen groep spraakmakende, verkiezingsgerelateerde Twitter-accounts in de Verenigde Staten, inclusief federale takken van de overheid", zegt een Twitter-woordvoerder in een e-mail aan Mashable. Nicole Perlroth, een verslaggeefster van The New York Times die gespecialiseerd is in cyberbeveiliging, bracht dat eerder ook naar buiten.

Ethisch hacker Victor Gevers stelt dat hij zeven pogingen nodig had om het wachtwoord voor de account van Trump, @realDonaldTrump, te raden. Dat zou 'maga2020!' zijn en er zou geen extra beveiliging op hebben gezeten. Dat heeft RTL Nieuws gemeld dat met Vrij Nederland inzage had in het bewijsmateriaal. Trump had volgens Gevers geen extra beveiliging ingesteld, zoals de code die je soms na het inloggen moet invoeren - ook wel tweestapsverificatie genoemd.

Gevers zou niet namens Trump een tweet de wereld ingestuurd hebben, maar had dat naar eigen zeggen wel kunnen doen. RTL-correspondent Erik Mouthaan zegt dat Trumps Twitteraccount zijn belangrijkste communicatiemiddel is. Wellicht had de president geen tweestapsverificatie omdat zijn campagneteam ook toegang tot het account moet hebben.

"Ik dacht 'oh god' toen ik was ingelogd", vertelt Gevers tegen RTL Nieuws. "Ik wil juist dat het me niet lukt om binnen te komen, en al helemaal niet bij zo'n belangrijk account."


Door: ANP