NPO sluit compromis met VVD over zendtijd rond WK-wedstrijd

25 November 2022, 09:20 uur
Landelijk
mainImage
ANP

De NPO en de VVD hebben afgesproken dat de liberale partij niet vlak na de WK-wedstrijd Nederland-Qatar zendtijd krijgt, maar kort daarvoor. Dat bevestigen woordvoerders van de NPO en de VVD. De grootste regeringspartij voelde zich verbolgen dat de publieke omroep haar politieke zendtijd vlak na de voetbalwedstrijd had geschrapt en dreigde zelfs met een kort geding. Maar dat is nu van tafel.

De grootste regeringspartij vond het enorme "mazzel" dat ze zendtijd kreeg vlak na de voetbalwedstrijd tussen Nederland en Qatar komende dinsdag. Tot anderhalve week geleden, toen de VVD in een e-mail van de NPO hoorde dat de zendtijd is verplaatst naar een vroeger tijdstip, ver voor de wedstrijd.

De VVD vond dat oneerlijk. "Wij hebben anderhalf jaar geleden dit slot al toegewezen gekregen door een notaris", aldus een woordvoerder van de partij. Het verweer van de NPO tegenover RTL Nieuws dat de wedstrijd dan misschien nog gaande is, vond de partij onterecht. De wedstrijd van Oranje begint om 16.00 uur en de zendtijd was toegewezen om iets voor 18.00 uur. De publieke omroep en de liberalen hebben nu afgesproken dat de politieke reclame om 15.45 uur uit zal worden gezonden, vlak voor de wedstrijd dus.

"Hiermee zijn ze ons goed tegemoet gekomen", zegt de VVD-campagnemanager Benjamin van Es, die zegt dat deze afspraak in "goed overleg" is gemaakt. Hij wil niet zeggen wat zijn partij precies uit gaat zenden. "Daarvoor moet je kijken."

Voordat de VVD tot een afspraak kwam met de NPO zei de partij zich "in het gezicht gespuugd" te voelen omdat de publieke omroep "kiest voor het grootkapitaal" dat bereid is veel te betalen voor deze fel begeerde reclamezendtijd. Daarom gaven de liberalen de publieke omroep tot vrijdag de tijd om met een oplossing te komen. Anders dreigde een rechtszaak.


Door: ANP