Hoe vind je een geschikte koopwoning op de verhitte woningmarkt?

25 April 2024, 15:16 uur
Landelijk
mainImage
Pexels

Al een aantal jaren is de woningmarkt in Nederland een drama voor mensen die op zoek zijn naar een betaalbaar huis. Wil je een huis kopen dan stuit je in de meeste gevallen op medegegadigden die zo ver overbieden dat je er niet tegenop kunt. Dat terwijl de prijs voor een koophuis sowieso al fors is. Tot 2022 stegen de prijzen explosief. Daarna werd dit weliswaar wat minder, maar van een prijsdaling is zeker geen sprake. Daar komt nog bij dat de rente sinds eind 2021 sterk opliep, waardoor het financieren van een koopwoning nog duurder werd. Vandaag de dag kun je als alleenstaande bijna geen huis meer kopen. Als tweeverdieners lukt het alleen als beiden fulltime werken en dat ook willen blijven doen als er eventueel kinderen komen. Maar ben je helemaal kansloos op de huizenmarkt?

Geduld hebben
Het is zonder meer nodig dat je geduld moet hebben als je op zoek bent naar een koophuis. De tijd dat je op Funda de huizen voor het uitkiezen had is definitief voorbij. Als je vandaag de dag het aanbod bij makelaars bekijkt dan zie je dat het aanbod beperkt is. Dat geldt niet alleen voor een makelaar in Gouda maar inmiddels ook voor makelaars in vrijwel alle delen van Nederland. Het is dus zaak om rustig je kans af te wachten. Soms komt er echt wel eens een huis in de verkoop waarvoor niet de hoofdprijs wordt gevraagd. Vaak gaat het dan wel om een huis dat achterstallig onderhoud heeft en een laag energielabel. Maar het opknappen kun je in fases aanpakken. Je hoeft dus niet in één keer een groot bedrag te investeren. Dat kan net het verschil maken.

Bereken je mogelijkheden
Voordat je op huizenjacht gaat is het belangrijk te weten hoeveel je te besteden hebt. Bedenk dat je de kosten koper vandaag de dag zelf moet kunnen betalen, deze mogen niet worden mee gefinancierd met de hypotheek. Steeds meer banken geven een lagere hypotheek voor een woning met een zwak energielabel. Daar staat tegenover dat je vaak wel extra kunt lenen om de woning te verduurzamen met bijvoorbeeld isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp. Soms ligt het rentepercentage voor je lening lager als je een energiezuinig huis koopt of als je wilt bijlenen voor verduurzaming. Bedenk bijvoorbeeld dat vanaf 2026 een CV ketel niet meer mag worden vervangen. Je moet dan investeren in een warmtepomp of een hybride warmtepomp.

Wordt er nog wel genoeg gebouwd?
Er worden zeker nieuwe huizen gebouwd in Nederland. Maar dat gaat minder makkelijk dan velen zouden willen. Er moet rekening worden gehouden met de strenge stikstofregels, zowel tijdens de bouw als vanaf het moment dat de huizen bewoond worden. Een projectontwikkelaar moet met berekeningen de hoeveelheid uitstoot kunnen aantonen. Als die te hoog is mag er niet worden gebouwd. Ook is en blijft Nederland natuurlijk een klein land met beperkte ruimte. En niet overal kan worden gebouwd, onder meer met de verwachte stijging van de zeespiegel.