Gemeenten stappen naar de rechter als het Rijk "niet betaalt wat nodig is" om bepaalde taken uit te voeren, zoals die rond jeugdzorg. Dat zei Sharon Dijksma, burgemeester van Utrecht en voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) dinsdag in het tv-programma Nieuwsuur.
Door bezuinigingen van het Rijk op het gemeentefonds moeten gemeenten beter letten op hun uitgaven en inkomsten. In veel plaatsen gaat dat ten koste van culturele voorzieningen, bibliotheken en woningbouwplannen. Ook moeten inwoners een hogere onroerendezaakbelasting betalen. Voor de jeugdzorg, waarbij gemeenten verplichtingen hebben, heeft het ook gevolgen. "Het kan niet zo zijn dat het Rijk ons wel bepaalde taken wil laten uitvoeren, maar er niet voor wil betalen", zei Dijksma daarover.
Een commissie onderzoekt de tekorten bij gemeenten en is daar naar verwachting eind januari mee klaar. Als de tekorten aanhouden, verwacht Dijksma "boter bij de vis." Ze kijkt er niet naar uit om het Rijk aan te vechten, zei ze, maar gaat het ook niet uit de weg.
Volgens Dijksma komen ook de kabinetsplannen rondom de woningbouw er anders uit te zien als er minder geld beschikbaar wordt gesteld. "Dan gaat het hele feest niet door", aldus Dijksma bijvoorbeeld over plannen om samen met het Rijk snel betaalbare woningen te bouwen in haar eigen gemeente. Dat kan dan nooit in het tempo dat nu is afgesproken, aldus de burgemeester.
Door: ANP