Nadat enige weken geleden op een New Yorkse veiling een kunstwerk van een met duct-tape vastgeplakte banaan voor 6,2 miljoen euro van eigenaar wisselde, dook de banaan later plotseling weer op in de Goudse Voedselbank. Daar zat hij in de winkel aan de muur vastgeplakt; een onverwachte gift van een anonieme schenker. Alle reden voor de voedselbank het kunstwerk opnieuw te veilen. De Goudse kunstliefhebster Els Boode (78) had het hoogste bod en werd daarmee de nieuwe eigenaar van het object.
Vrijdag 20 december kwam Els haar banaan met bijbehorende duct-tape zelf ophalen bij de voedselbank. Geheel in overeenstemming met de oorspronkelijke New Yorkse kunstveiling at zij, als nieuwe eigenaar, de banaan ter plekke direct op. Ze liet het zich uitstekend smaken.
Ofschoon haar winnende bod slechts een 100.000ste van het oorspronkelijke New Yorkse aankoopbedrag is, gaat deze banaan tòch de geschiedenis in als de duurste banaan die ooit in Gouda verkocht is.
Els toonde zich zeer gelukkig met haar kunstaankoop. Als kunstliefhebster bezoekt zij regelmatig musea voor moderne kunst, maar schildert ook zelf met olie- en aquarelverf in stijlen die uiteenlopen van Manet tot Picasso. Ze is blij met deze aanschaf, maar heeft wel in dubio gestaan de banaan op te eten, hem thuis aan de muur te hangen of hem te verwerken in een volgens eigen recept te maken bananentaart, waarin ook cruesli en dadels verwerkt zijn. In dat geval zou het ene kunstwerk getransformeerd worden in een ander kunstwerk.
De Goudse Voedselbank is verguld met haar hoge bod. In deze decembermaand zorgt iedere gift ervoor dat de donkere dagen voor de klanten toch weer wat lichter worden gemaakt. Er kunnen namelijk net die extra producten van gekocht worden die van het kerstdiner een mooie en memorabele gebeurtenis maken.
De voedselbank kijkt tevreden terug op de kunstveiling: “Weliswaar zijn we nu een beroemd kunstwerk armer, maar van de opbrengst kunnen we weer 200 nieuwe bananen van 31 cent voor onze klanten kopen”. Er wordt nu al met de gedachte gespeeld om met Kerstmis 2025 opnieuw een veiling van een met duct-tape vastgeplakt kunstwerk te organiseren; wellicht een peer of een komkommer, maar het zou ook zomaar een stronk rabarber of een eigenheimer kunnen zijn. “We gaan ons beraden er een jaarlijkse traditie van te maken, ons goede doel indachtig”.