CNV: werkenden volgend jaar de dupe van Prinsjesdagplannen

19 September 2023, 14:58 uur
Landelijk
mainImage

Vrijwel alle werkenden gaan er volgend jaar op achteruit, waardoor zij de dupe worden van de Prinsjesdagplannen die het kabinet dinsdag presenteert. Dat stelt vakbond CNV in een reactie op de troonrede. De bond roept het kabinet daarom op de belasting op arbeid te verlagen.

"De meeste werkenden profiteren niet van de hogere huur- en zorgtoeslag en ook niet van een hoger kindgebonden budget", betoogt CNV-voorzitter Piet Fortuin. "Zij betalen wel fors meer reiskosten om op hun werk te komen. Werkenden betalen dus de prijs voor de kabinetsplannen."

Ook ziet CNV een hoger nettoloon als noodzakelijk om de koopkracht voor werkende Nederlanders "op peil te houden". "We blijven anders dweilen met de kraan open", meent Fortuin. "Het kabinet stopt het ene gat met het andere door nu toeslagen rond te pompen, zodat men alsnog de rekening kan betalen. Maar wie nu bruto 10 procent meer verdient, krijgt netto vaak minder dan 10 procent op de rekening gestort en levert toeslagen in. Onacceptabel. Werken moet weer lonen."

 


Door: ANP