Chocolade wordt de komende maanden flink duurder in de supermarkten, blijkt uit een rapport van de Rabobank. Een chocoladereep van 100 gram, die nu voor net geen 3 euro in de supermarkt ligt, kan door de gestegen cacaoprijzen zomaar een euro duurder worden, schrijft De Telegraaf.
De wereldmarktprijzen voor cacao staan sinds begin januari op een ongekend hoog niveau. Een ton cacao kost nu rond de 8000 dollar. Ter vergelijking, in 2021 was dat nog 2000 dollar. Door slechte oogsten in Ghana en Ivoorkust, waar ruwweg 70% van de wereldwijde cacao vandaan komt, is er minder cacao beschikbaar. Dat komt deels door slecht weer, maar er heersen ook ziektes waardoor er minder cacaobonen kunnen worden geoogst.
Ook zijn de cacaobomen in die regio vrij oud, waardoor er angst heerst voor structurele schaarste. En er is volgens de laatste cijfers van Cocobod in Ghana ruim drie keer zoveel chocolade verloren gegaan aan smokkelaars. Dit alles drijft de prijs op.
Door: ANP