Bijna 40.000 nieuwbouwwoningen te dicht bij vervuilende wegen

18 June 2024, 16:34 uur
Landelijk
mainImage
ANP

De komende elf jaar worden bijna 40.000 woningen te dicht bij drukke wegen gebouwd, blijkt volgens Investico uit hun data-onderzoek. De lucht is er te vervuild en voldoet niet aan de gezondheidsrichtlijn van de GGD. Zo adviseert de GGD minimaal 150 meter afstand te houden van een snelweg, minimaal 50 meter afstand van een drukke buitenstedelijke weg en 25 meter van een drukke binnenstedelijke weg.

Als huizen dichterbij worden gebouwd is er een verhoogd risico voor de volksgezondheid. Fijnstof en stikstofdioxide veroorzaken luchtwegklachten zoals astma. De stoffen verhogen bovendien het risico op longkanker, hart- en vaatziekten en diabetes.

Het gaat in totaal om 204 bouwprojecten die niet voldoen aan de GGD-richtlijn Luchtkwaliteit en Gezondheid. Gemeenten hebben voor al deze plannen goedkeuring gegeven, sommige zijn al gebouwd.

Investico werkte samen met Trouw en De Groene Amsterdammer, EenVandaag, de Gelderlander, Tubantia, de Stentor, Leidsch Dagblad, Noordhollands Dagblad, Vers Beton en de Onderzoeksredactie Brabant (BN DeStem, Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad).


Door: ANP