'Aanzienlijk deel' verdachten ontving geen sepotbrief van OM

3 July 2025, 16:18 uur
Landelijk
mainImage
ANP

In een "aanzienlijk deel" van de geseponeerde zaken heeft het Openbaar Ministerie (OM) geen sepotbrief gestuurd naar verdachte en slachtoffer. Dat meldt Edwin Bleichrodt, procureur-generaal (PG) bij de Hoge Raad, donderdag in een rapport. Een sepot is het besluit om niet verder te gaan met een strafzaak. In 2024 deed het OM 39,7 procent van de zaken af met een sepot.

Voor het onderzoek zijn 204 strafdossiers bekeken die in 2022 zijn geseponeerd. In 40 procent van de overtredingszaken is geen sepotbrief gestuurd aan de verdachte, of kon dit niet worden gecontroleerd. In 30 procent van de onderzochte misdrijfzaken was dit het geval. De PG concludeert ook dat niet alle slachtoffers die aangaven op de hoogte te willen blijven van de zaak een sepotbrief ontvingen.

Ook kregen verdachten die geen Nederlands spreken de sepotbrief soms niet in de juiste taal. En in het geval van minderjarigen ging de brief niet altijd naar de wettelijke vertegenwoordiger(s).

Standaardteksten

Het OM werkt met standaardteksten bij de sepotbrieven en de inhoud hiervan laat volgens de PG "te wensen over". Zo is de motivering van het sepot een standaardtekst en daardoor "erg summier". Ook de omschrijving van het strafbare feit schiet volgens de PG tekort.

Verder zou in de sepotbrief aan de verdachte niet staan vermeld dat er een klacht kan worden ingediend en dat de meeste sepotbeslissingen op het strafblad van de verdachte komen te staan. De PG raadt het OM aan om zowel de verzending als de inhoud van de sepotbrief te verbeteren.

Intern toezicht

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat het niet altijd duidelijk is waarom een zaak met een sepot wordt afgedaan. De PG pleit voor intern toezicht om de "kwaliteit van de sepotbeslissingen te waarborgen".

Het OM laat weten de conclusies en aanbevelingen "graag ter harte" te nemen. "Zij bieden concrete aanknopingspunten voor verbeteringen en we gaan hiermee voortvarend aan de slag", zegt OM-topman Rinus Otte.

Volgens hem houdt de PG van de Hoge Raad het OM "een goede spiegel voor". "De juridische termen die wij, OM'ers, gebruiken, zijn voor ons gesneden koek. Voor een verdachte en slachtoffer is dat heel anders, en kan het diep ingrijpen op iemands leven. De beslissingen die wij nemen en worden verwoord in de brieven die wij sturen, moeten daarom duidelijk en begrijpelijk zijn. Daar gaan we stevig op inzetten."
 

 


Door: ANP