Vervuilde lucht kost stadsbewoner jaarlijks 1250 euro

22 October 2020, 22:13 uur
Landelijk
mainImage
Pixabay

Het lijkt een retorische vraag: wat kost vuile lucht? Volgens onderzoeksbureau CE Delft is het antwoord helder. In 2018 kostte slechte luchtkwaliteit als gevolg van het stadsverkeer de gemiddelde inwoner van een Europese stad 1250 euro. Dat is een optelsom van directe kosten (bijvoorbeeld ziekenhuisbezoek) en van indirecte kosten (zoals vroegtijdige sterfte). Dat schrijft NRC.

Voor alle onderzochte 432 steden in dertig Europese landen zijn die sociale kosten berekend. Die komen uit op 166 miljard euro, waarbij het om in totaal 130 miljoen inwoners gaat.

De grootte van de stad is cruciaal voor de hoogte van de absolute kosten van de slechte luchtkwaliteit: voor Londen bedraagt het welvaartsverlies in één jaar bijvoorbeeld 11,4 miljard euro.

Door het grote aantal inwoners (8,8 miljoen) behoort Londen in relatieve zin niet tot de Europese koplopers. De 25 steden met de hoogste sociale kosten hebben allemaal meer dan 1 miljoen inwoners. In het kleinere Amsterdam kost de vervuiling jaarlijks ruim 1 miljard euro.


Door: ANP