Voedingsbodem voor Liefde

7 July 2018, 10:00 uur
Columns
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Column Karin Kayadoe |

Voedingsbodem voor Liefde

Wat boffen we toch met dit weer. De eerste hittegolfdagen schijnen al een feit te zijn. Uit de radio klinken zomerse klanken. Iedereen is veelal buiten aan het genieten.

Alles lijkt veel relaxter te gaan. Deze tijd van het jaar kan men even een pas op de plaats maken. Tot rust komen. Het lijkt meestal ook of er meer liefde in de lucht hangt rondom deze tijd. Overal zie je verliefde stelletjes. Al dan niet een verse match of al enige tijd bij elkaar.

Maar het schijnt ook zo te zijn dat de pieken van scheidingen, het beëindigen van relaties, ook rond deze periode en de kerst liggen. Zijn het dan juist ook deze momenten dat we ons meer ergeren aan elkaar?

Hierbij moet ik gelijk denken aan bijvoorbeeld de ruzies bij het opzetten van een tent. Sta je op een camping en moet je opeens op een paar vierkante meter met elkaar leven. Soms gaat dat goed, maar soms kom je er dan achter dat deze relatie toch niet zo’n goed idee was. Eerlijk is eerlijk, bij de buren lijkt het altijd leuker en gezelliger op zo’n moment. Toch ontkom ik niet aan het gevoel dat er tegenwoordig ook wel vrij makkelijk een punt gezet wordt achter een relatie. Waarom zou je blijven hangen in een relatie als er nog meer leuks rond loopt?

In deze tijd schieten de datingsites als paddestoelen uit de grond. Het wordt ons wel (te) gemakkelijk gemaakt. Bevalt het je niet meteen, dan ga je toch gewoon op zoek naar een ander. De tijd en de rust lijkt men zichzelf niet meer te gunnen om een zaadje te planten, te verzorgen en het te laten groeien.

Als je dan zo alles eens zit te overdenken, herinner ik me dat een wijs man eens heeft gezegd: 'Wanneer je een bloem leuk vindt, pluk je hem. Wanneer je ervan houdt geef je hem elke dag water'.

Hier zit toch wel een grote kern van waarheid in. Alles wat voor je belangrijk is, moet je zuinig op zijn. Moet je blijven voeden. Alleen genieten van het leuke zal van korte duur zijn. Hoeveel is het je waard om te investeren, te verzorgen? Je maakt mij niet wijs dat je ergens in bent gestapt om deze op voorhand ook al beëindigd te zien. Een goede basis, een voedingsbodem daar heb je zelf de hand in.

Kijk zo af en toe ook eens naar de natuur. Wanneer gedijt deze het best? Niet als je het verwaarloost of de bloemen plukt. Het gaat erom hoe je ermee omgaat. Want het is echt waar. De laatste keer dat ik een geplukte bloem kreeg, ging deze maar heel kort mee. Toch zonde van de mooie bloem.

Geniet van het mooie weer, maar vooral ook van elkaar!