'Sneupieten' in Staphorst

25 November 2022, 14:17 uur
Columns
mainImage

De eigenaar van een supermarkt op onze camping moest lachen toen ik zei: “Dat doe je een kind toch niet aan”. Hij liep trots met zijn kleinzoontje van drie, die een Ajaxshirtje droeg.

Provocatie

In Zeeland kan er om worden gelachen, maar iedereen weet, dat je als volwassene niet met zo’n shirt bij een wedstrijd van Feyenoord moet verschijnen. De vrijheid om de kleding te dragen die je zelf kiest, vervalt daar voor één kledingstuk in één specifieke situatie. Doe je het toch, dan provoceer je bewust.

Nou kan je natuurlijk zeggen, dat je het recht hebt om overal te dragen wat je wilt, maar als je dan gedwongen wordt het shirt uit te trekken dan had je dat kunnen weten. Je kan je vingers in het water steken om te kijken of het te heet is; je kan er ook je hand boven houden. De Kick Out Zwearte Piet-demonstranten in Staphorst wisten natuurlijk precies wat hen te wachten stond en zeuren nu om extra aandacht te genereren: deugend Nederland trompettert uiteraard volop met ze mee.

Intolerante groeperingen

In ons land zijn groepen actief, die geen enkel begrip kunnen opbrengen voor de mening van anderen. Vaak worden die groepen op handen gedragen door progressieve media. KOZP, de LHBTI-gemeenschap, Amnesty, Extinction Rebellion, Black Live Matters, Radar etc. barsten van de kritiek, maar accepteren zelf geen enkele. Ze hebben zelfs geen bezwaar tegen het met voeten treden van de Grondwet: vrijheid van meningsuiting geldt niet voor mensen die het niet met hen eens zijn. Sterker nog, KOZP beschuldigt vrijwel de hele Nederlandse samenleving ongegeneerd van racisme en dreigt zelfs met fysiek geweld. Nu kennen wij het gezegde: Wie kaatst moet de bal verwachten. Voor KOZP geldt: Wie kaatst is slachtoffer en moet vooral veel aandacht krijgen.

Behoudend dorp

In ons land wonen veel conservatieve mensen. Zij willen het liefst alles bij het oude laten. Soms zijn ze zo conservatief, dat ze zelfs de klederdracht van hun ouders respecteren en die nog steeds dragen. Ze zijn er niet veel meer, die ultraconservatieven, maar heel Nederland weet dat het in Staphorst wemelt van deze behoudende mensen. Het Sinterklaasfeest is daar pas in de jaren 90 geaccepteerd, omdat het in dit streng protestantse dorp als katholiek en zelfs heidens werd gezien. De traditie om overspeligen rond te rijden op een mestkar hebben ze - onder publieke druk – uiteindelijk in dezelfde periode afgeschaft. Uitgerekend dit dorp koos KOZP uit voor hun provocatie. Misschien hoopten ze zelfs een zwarte Piet in zijn gezicht te kunnen schoppen, waartoe KOZP straffeloos heeft opgeroepen.

Dokkum

Al eerder hebben mensen, onder meer in Dokkum, duidelijk gemaakt dat ze niet wensten dat hun kinderen werden geconfronteerd met deze gewelddadige fanatiekelingen en werd hen letterlijk de pas afgesneden. Hun motto van de Dokkumers was duidelijk: het is een kinderfeest en daar horen geen gewelddadigheden bij. De rechter (D66?) heeft hen in het ongelijk gesteld. De demonstratie had gewoon door moeten gaan en de dappere Friezen, die geweld wilden voorkomen door de bussen met demonstranten tegen te houden, zijn gestraft! Het geweld van KOZP voorkomen blijkt strafbaar te zijn, maar het tot geweld van oproepen van dezelfde club wordt gedoogd.  

Uitlokken geweld

Dus het bbq’en met varkensvlees bij een moskee door Pegida wordt in sommige steden verboden, omdat het provocerend is en geweld uitlokt; wat het ook doet. Maar het beschermen van een kinderfeestje in je eigen dorp tegen KOZP uit de grachtengordel mag niet worden verhinderd. Het uitlokken van geweld, was in Staphorst juist de bedoeling! Als je auto dan met eieren bekogeld wordt, moet je niet gaan zeuren.

Je moet blij zijn dat niemand in het gezicht is geschopt.