Gouds Dagblad | Paard van Sinterklaas taboe in Gouda 

Paard van Sinterklaas taboe in Gouda 

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Column Eppy Boschma |

Paard van Sinterklaas taboe in Gouda 

Afgelopen week nam een meerderheid van de Goudse gemeenteraad een bizar besluit. Voortaan mag subsidie aan evenementen in Gouda niet langer samenhangen met dieren. Daarmee wordt ook het paard van Sinterklaas taboe verklaard in Gouda.

Wat dit betekent? Niemand die het weet. Er mag subsidie naar een evenement. Naar het Sinterklaasfeest, naar de kaasmarkt en Zotte Zaterdag. Maar als de Sint op z’n paard over de Goudse daken wil snellen, het Friese Paard de kaas op de kaasmarkt brengt, of een valk bij Zotte Zaterdag ‘te gast’ is, dan mogen die kosten niet worden gesubsidieerd.  
 
Rabiate regels
Rabiate regels die Gouda gaan teisteren, stelt het CDA verontwaardigd. Want enorme onzekerheid in het evenementenbeleid is het gevolg. Maar ook betutteling. Veel ambtelijke inzet die niet aan andere zaken kan worden besteed. En veel regeldruk.Wie gaat straks controleren of er dieren bij een evenement waren en hoeveel ‘dat deel’ dan heeft gekost? Niet te doen.  

Bovendien: wat mag nog wel? Met zulke rabiate regels wil straks niemand meer wat organiseren en lopen vrijwilligers gillend weg. 

Het gevolg is ook dat onze Goudse kinderen nog minder dieren zullen tegenkomen dan ze al doen. Het vergroot de kloof tussen mens en dier en is werkelijk te zot voor woorden.

Wat CDA Gouda betreft richten we ons op andere zaken. Maar helaas dachten de Partij voor de Dieren en D66 als indieners van deze motie daar anders over. En ze ontkenden ook stellig dat evenementen met dieren niet langer zouden plaatsvinden. Mag best, stellen ze. Maar dan moet de rekening die wordt ingediend inzichtelijk maken welk deel ervan de inzet van dieren betreft.  

Kortom het Sinterklaasfeest dat we diezelfde avond gelukkig hebben kunnen veiligstellen met een subsidie vanuit de gemeente is prima, maar de kosten die samenhangen met het inzetten van het paard mogen niet worden opgevoerd. 

Hoe dubbel kun je zijn? Geen euro dus voor het paard van Sinterklaas. Dat heet ‘boter op je hoofd’. Meters dik. Dat u het weet en niet vergeet! 

Zie ook www.blog.eppyboschma.nl 

Eppy Boschma (1972), is getrouwd en moeder van drie kinderen in leeftijd van de basisschool, werkzaam bij VNO-NCW en MKB-Nederland waar ze zich bezig houdt met maatschappelijk verantwoord ondernemen en het organiseren van bezinningsbijeenkomsten op het gebied van levensbeschouwing, ethiek en ondernemen. Daarnaast is ze vice-voorzitter van het Wetenschappelijk Instituut van het CDA en raadslid voor CDA Gouda. 

 


Foto: Digitaal Dagblad