Gouds Dagblad | Paalstaander
mainImage

Paalstaander

27 april 2021, 10:00 uur
Columns

Column Gert Visser |

Paalstaander

Over voetballen raak je nooit uitgepraat. We hebben er tenslotte allemaal verstand van. Althans, dat denken we.

Daarom is het zo heerlijk om er als ‘kenners‘ oeverloos over te praten. Straks hopelijk weer langs de lijn, in de kantines of op het werk bij de koffieautomaat.

Het zal dan ongetwijfeld ook gaan over de ‘muurligger’. Een nieuw fenomeen dat je in wedstrijden tegenwoordig op het hoogste niveau ziet opdoemen.

En wat zich in het topvoetbal voordoet zien we uiteindelijk ook terug op de amateurvelden.

Willem van Hanegem had het in zijn AD-column onlangs ook over de muurligger. Hij vindt het allemaal onzin. Hoewel volgens hem Jan Boskamp een goede ‘muurligger’ geweest zou zijn. Maar dat was een grapje.

Een collega appte me dat de ‘muurligger’ ook hoop geeft voor voetballers die niet zo getalenteerd zijn. Je kunt altijd gebruikt worden als ‘muurligger’.

Ik herken dat. Ik werd ooit keeper omdat ik niet zo goed was in voetballen en vrij lang was. Keepers waren destijds vooral ballentegenhouders. Meevoetballen was nog niet zo aan de orde.

Nog wat anders, even terug in de tijd.

Wat mij opvalt is dat er in het huidige voetbal zo weinig wordt gescoord met een afstandsschot. Zien we nog een schot vanaf 30 of 40 meter?

Ik herinner me nog fantastische spelers die dat zo goed konden. Even terug in de tijd.

Willy van der Kuijlen van PSV en Frans Hasil van Feyenoord waren spelers die het vaak van afstand probeerden, en vaak met succes. En niet te vergeten Arie Haan. Legendarisch tijdens het WK in Argentinië tegen Italië. Doelman Dino Zoff was kansloos

Van der Kuijlen is overigens nog altijd de man die de meeste goals heeft gemaakt in de Eredivisie. In 17 seizoenen scoorde hij voor PSV liefst 311 competitiedoelpunten en heel veel van afstand. Zijn bijnaam luidde ‘Skiete Willy’. Hij speelde in de tweede van de jaren zeventig in PSV, een ware clubman.

Het was ook de tijd van sportverslaggever Hugo Walker met zijn legendarische uitspraak DAAR KOMT DAT SCHOT ....

Zelden hoor ik nog een voetbalverslaggever dit roepen. Het lijkt wel of het afstandsschot is verdwenen, of misschien zelfs verboden door trainers.

Als junior hoorde ik mijn trainer of leider het vaak zeggen voor de wedstrijd of in de rust. Schiet eens van afstand, want het veld is glad dus lastig voor een keeper, of straks heb je wind mee, probeer het is...

Nogmaals, wat mis ik voetbalpraat. Wat zou ik graag met mijn voetbalvrienden en collega’s oeverloos willen ouwehoeren over de ‘muurligger’. Over de zin en onzin hiervan.

Ik zou zeggen, zet liever een mannetje bij de paal bij een vrije trap. Een ‘paalstaander’ in plaats van een ‘muurligger’. Dat levert volgens mij veel meer op.

Maar ik weet zeker dat mijn voetbalvrienden dat onzin zullen vinden. Daar heb je weer zo’n rare mening van een keeper. Ik hoor het ze al zeggen.

We hebben er tenslotte allemaal verstand van, zelfs oude keepers...