Column Karin Kayadoe
|
Kledingdracht
Ken je dat? Seizoenswissel van je kleding in je kledingkast? Ondanks deze hoge temperaturen vond ik het toch wel tijd worden om mijn herfst- en winterkleren uit de mottenballen te halen. Wat een klus is dat altijd. Wel gelijk een mooi moment om ook het schoonmaakdoekje door de kast heen te halen.
Ondanks dat ik het een rot werkje vind, kan ik ook wel weer genieten van de mooie herinneringen die aan sommige kledingstukken kleven. Als ik mijn 2 galajurken even in mijn handen heb, heb ik toch wel een glimlach op zijn gezicht. Bijzonder dat ik zulke evenementen heb mee mogen maken. Ook het pakje dat ik gekocht had voor een speciaal afscheid, ga ik nooit weg doen. Aantrekken zal ik het nooit meer. Het is een tastbare herinnering en die koester ik.
Naast de nette kleding zijn er ook nog genoeg ‘gewone’ dingen in mijn kast. Heerlijk dat ik straks weer die enigszins versleten joggingbroek aan kan om mee op de bank te hangen. Geen ding om mee naar buiten te gaan. Gelukkig ziet niemand het, maar hij zit zo lekker. Ik ben geen type om een huispak te dragen voor een hangdag thuis. Ieder zo zijn ding. Als je je maar respectvol kleedt, zodra je op visite gaat. Zo ben ik opgevoed.
En daar schort het soms weleens aan, heb ik de indruk. Respect of in ieder geval respectvol gedrag. Wat is dat nu eigenlijk respect? Wat betekent het woord nu eigenlijk? Gelukkig brengt de encyclopedie uitkomst. Oorspronkelijk betekent het woord respect; omzien naar en van daar uit; rekening houden met…Oké, dat snap ik. Als het dan om kleding gaat, dan houd je rekening met het evenement of je gastvrouw of heer. En soms staat het ook duidelijk in de uitnodiging vermeld.
Bij de Oktoberfesten, die recentelijk gehouden zijn, weet iedereen wat de dresscode is. Iedereen die daar naartoe ging, weet dat dit een kopie is van het traditionele feest uit Duitsland. Dan ga je daar natuurlijk in klederdracht heen. Als man trek je een Lederhose aan en een Dirnl voor de vrouwen. Het is niet alleen leuk om te zien, het heeft ook wel wat. Iedereen die respect toont voor een Duitse eeuwenoude traditie met hele specifieke kledingvoorschriften. De intentie van het feest is samenhorigheid en dat het leven gevierd wordt. De klederdracht maakt dan het totaal plaatje wel compleet. Je houdt rekening met …..
Zo heel anders is het regelmatig bij officiële bijeenkomsten waar ik kom. Daar staat vaak niet bij welke kledingdracht verwacht wordt. Eigenlijk weten we allemaal wel dat je daar niet in je korte broek en een topje heen gaat. Als lid van een bestuursorgaan heb je ook een representatieve functie. Ook hier geldt een dresscode. Noem het maar een ongeschreven regel. Het wordt wel erg gewaardeerd om je te kleden naar de gelegenheid. De mensen die het organiseren doen hun uiterste best om het jou als gast naar het zin te maken. Dus bij een officieel evenement of vergadering betekent dat, in mijn geval, dat ik dan vaak een jurkje draag en schoenen met hakjes.
Volgens mij valt dat onder respectvol gedrag. Helaas is dat kennelijk niet altijd gewoon. Afgaand op soms gewoonweg versleten spijkerbroeken die gedragen worden. Maar als je naar een (verkleed)feest gaat, kleed je je er wel voor. Ik vind dat raar!
Natuurlijk zullen er nu mensen zeggen dat je respect moet verdienen. Dat het niet van je kleding afhangt. Maar als ik dan even terug ga naar de betekenis van het woord; omzien naar en rekening houden met….dan is het dragen van gepaste kledij wel belangrijk. Een onderdeel van respectvol zijn naar degene die jou ontvangt. Of dit nu privé, een feestje of zakelijk is. Eigenlijk is het de wereld op zijn kop dat dit nog verdere toelichting vraagt.
Als ik vroeger mee moest naar een verjaardag of jubileum en ik had vieze kleding aan van het buitenspelen, dan werd ik gewoon naar mijn kamer gestuurd om nette kleren aan te gaan doen. De woorden die dan gezegd werden, herinner ik me als de dag van gister: “Ga je eerst maar eens behoorlijk aankleden. Zo kun je je niet vertonen…!”
Kledingdracht
16 October 2018, 10:30 uur
Columns