Gouds Dagblad | Klazien uut Zalk
mainImage

Klazien uut Zalk

3 juli 2021, 10:00 uur
Columns

Column Gert Visser |

Klazien uut Zalk

‘Onkruid bestaat niet’ zei ooit een man in het destijds heerlijke TV-programma Man bijt hond. ‘Onkruid zijn niet gewenste kruiden’.

Wie bepaalt er eigenlijk wat onkruid is?

Ik moest aan de man denken toen ik van die prachtige klaprozen zag staan in de berm langs de weg die door een grote grasmaaier werden weggemaaid.

Ik moest direct denken aan Klazien uut Zalk. Klazien wie?

Klazien uut Zalk was in de jaren tachtig en negentig bekend van TV. Met natuurlijke middeltjes probeerde ze haar publiek gezond te houden.

Klazien had altijd tips, ook over het weer. “T’kan vriezen of dooien”, zei Klazien dan.

Maar ook deze: “Mensen met last van dikke voeten moeten 's-morgens grapefruit eten en wintertenen kan je insmeren met een mengsel van aardbeien en slaolie.” En als je last van wratten had wist Klazien ook een oplossing: “Peterselie tussen je tenen en je bent er zo van af.”

Klazien was erg populair en haar boekjes werden grif verkocht. Klazien had namelijk overal verstand van, ook van handel.

Klazien werd ooit door Wim de Bie in het briljante programma Keek op de Week gepersifleerd onder de naam Berendien uut Wisp.

Iets tegen hoofdpijn?

“Aardappl’n’n. De schil van vief kilo eigenheimers mal’n, het prutje drie uur laten kok’n en met dat nat het zere hoofd inwriev’n.”

En, dille geeft je energie en houdt je wakker, zei Berendien. “Het is tegen de moe en de lusteloosheid.”

In een aflevering van Keek op de Week werd Berendien geconfronteerd met een uitspraak van Klazien die zei dat dille juist slaap opwekte.

Nog een ander kruidenvrouwtje, Rosalien uit Drost zei toen dat dille helemaal niet slaapverwekkend werkte. Het pepte juist op.

Rosalien haalde een oud gezegde aan: “Met dille tussen de billen zou zelfs Metusalem weer willen.”

En net als een klaproos groeit dille gewoon langs de weg…