Gouds Dagblad | Ik was in shock, wonen hier nu nog mensen dan? Bizar!
mainImage

Ik was in shock, wonen hier nu nog mensen dan? Bizar!

10 november 2020, 10:16 uur
Columns

Column Marieke Hartman |

Ik was in shock, wonen hier nu nog mensen dan? Bizar!

Deze keer werden we opgebeld door de makelaar met het nieuws een 'juweeltje' voor ons te hebben. Het huis spreekt inderdaad zeer tot onze verbeelding als zeer goede kanshebber. Zo is de ligging (Valras-Plage ) geweldig en qua vierkante meters perfect met zelfs nog een zeer riante grondoppervlak.

We zijn direct op onze hoede, want hier moet wel een addertje onder het gras zitten. Toch gaan we met gezonde interesse naar Valras. De straat is bedeeld met grote vrijstaande panden. We zijn eerder op bestemming dan de makelaar en kijken nieuwsgierig naar de 'aangrenzende buren'. Er blijkt een heuse residentie naast het pand te zijn, met een grote oprijlaan die wordt gesloten met een enorm smeedijzeren hekwerk. Onze nieuwsgierige blikken worden niet gewaardeerd en worden er op gewezen dat het allemaal privé is, of met andere woorden, scheer je weg!

Inmiddels is de makelaar gearriveerd en we stappen de totaal overwoekerde 'jungle' in wat ooit als voortuin dienst had gedaan. Maar goed, inmiddels hebben we wel geleerd daar doorheen te kijken. Het is mooi ruim dus zeker met veel inspanning wel weer iets moois van te maken. De ingang van het huis ligt aan de zijkant met een mooie veranda. Mooie details van vroegere grandeur. Helaas zou hier ook een pracht werk verricht moeten worden als we dat in ere zouden willen herstellen. Maar het huis straalt een zekere 'klasse' uit, dat is een pluspunt.

We gaan naar binnen en zien met verbijstering hoe je een pand tot op de draad kan worden uitgewoond cq verwaarloosd worden. Wat zou hier aan de hand zijn geweest? Alles lijkt erop of dat de bewoners deels hadden 'ingepakt' maar toch hals over kop zonder bezittingen waren vertrokken. Zou het 'gekraakt' zijn geweest? En dat het spullen zijn van zeer verschillende mensen?

We stappen fier over alle zooi heen en belanden bij het toilet en badkamer. Nog nooit zo iets smerigs gezien, maar ja... het staat al een poos leeg, denken we. We belanden al ploeterend over alle rommel heen in de keuken, nou ja, een ruimte waar een oud gasfornuis staat en ontdek tussen alle bende verse pruimen...

Eerst denk ik nog: Oh, er staat zeker een pruimenboom in de 'tuin' en heeft de makelaar die geplukt. Maar dat kan natuurlijk niet, want wij waren er eerder dan haar. Vol verbazing wijs ik op de pruimen waarop ze reageert dat ze natuurlijk van de bewoners zijn! Ik was in shock, wonen hier nu nog mensen dan? Bizar! Vol ongeloof hebben we de rest van het pand bekeken en inderdaad hier en daar wat sporen ontdekt van hedendaags gebruik.

Wordt vervolgd...

Nieuwe stap
Na 29 jaar hebben chef-patron Jan (60) en gastvrouw-sommelier Marieke (52) Hartman 31 augustus afstand gedaan van hun restaurant Jean Marie net buiten de Goudse binnenstad. Restaurant Jean Marie is verkocht en is gestopt per 1 september. Een begrip in het Goudse en verre omgeving. Zeven maal en zeven jaar achtereen haalde Jean Marie de felbegeerde ‘Bib Gourmand Benelux’ binnen. Dat is een aanduiding voor restaurants die volgens de keurmeesters, inspecteurs van de Michelingids, een kwalitatief prima driegangenmenu aanbieden voor een bedrag onder de 37 euro. Ook had de horecazaak een notering in de Lekker500. Marieke en Jan gaan hun verdere dromen achterna en verwezenlijken. En wel in Frankrijk waar ze een Chambres d'Hôtes gaan beginnen onder de naam Marie Jean. Mede aan de hand van columns van Marieke volgen we het culinaire echtpaar in hun laatste stappen in het Goudse restaurant (waar ze tot voor kort iedere donderdag, vrijdag en zaterdag een Table d'Hotes arrangeerden die inmiddels door de corona-maatregelen zijn omgezet in diner a la maison) en de opmaat naar hun nieuwe stap in en naar Frankrijk.