mainImage

Hysterische huilebalk Tim zingt een toontje lager

11 augustus 2022, 12:44 uur
Columns, IJsselmondeNieuws, Echwel Rotterdam

In mijn top-10 van onuitstaanbare BN’ers staat VPRO-presentator Tim den Besten hoog, zo niet helemaal bovenaan. Hij staat voor mij boven die opgeblazen Martijn Krabbé, boven de publiciteitsgeile Bart en Splinter Chabot, boven aandachtsjunk Dries Roelvink en zijn twee debiele zoontjes, ja Tim scoort zelfs hoger dan beroepsquerulant Arnold Karsten, de narcist Thierry Baudet en zijn fascistoïde griezelvriendje Gideon van Meijeren.

Ach, mijn lijst met vreselijke mensen is nog veel langer en bestaat ook niet uit louter mannen; ik noem alleen maar Emma Wortelboer, Famke Louise, Doutzen Kroes en de maanzusjes Lexmond. Maar laten we het overzichtelijk houden. 

Puur vanwege die hysterische Tim den Besten heb ik enkele jaren geleden mijn lidmaatschap van de VPRO opgezegd. Sinds eind jaren zeventig heb ik met plezier de omroep gesteund die nog iets aan kwaliteit deed, maar op het moment dat mijn centen werden gestoken in programma’s als ‘Tims Tent’ heb ik gepast.

Ik zag mijn gelijk volledig bevestigd toen Tim den Besten in 2018 meedeed aan De Slimste Mens. Niet eerder zo’n nitwit in dit programma meegemaakt. Tim bleek nog minder te weten dan de latere dommies Monica Geuze en Joost Eerdmans. En maar krijsen en maar blaten. Maar ja, het kijkvee is dol op hysterie. Martien Meiland heeft er een compleet imperium rond gebouwd. Dus in die zin was Tim den Besten zijn tijd vooruit.

Maar nu heeft Tim zich vergaloppeerd. Tijdens de Amsterdamse Gay Pride meende de presentator zijn vriend/collega Nicolaas Veul op een boot te zien. En in zijn altijd creatieve brein dook ineens het Sint Nicolaas-liedje 'Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht’ op. Hij had natuurlijk ook kunnen kiezen voor ‘Zie ginds komt de stoomboot’, ‘Wees welkom vandaag in ons midden’ of het in dit geval wat dubbelzinnige ‘Hij komt, hij komt’. Maar nee, Tim koos ervoor om 'Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht’ in zijn roze microfoon te kwaken. En laat er nou net een mens van kleur op die boot staan.

Domme, domme Tim. Binnen de kortste keren was er stront aan de knikker in heel woke Nederland. Met Kick Out Zwarte Piet voorop. Op de sociale media vlogen de racisme-verwijten Tim om de oren. Domme, domme Tim werd er compleet door overvallen. Hoewel er ook racisten bestaan met een academische opleiding, zijn het meestal inderdaad domme mensen die zich aan racisme bezondigen. Maar zo had onze bepaald-niet-de-slimste-mens het natuurlijk niet bedoeld.

Tim putte zich uit in excuses, ging diep door het stof. En toen hij op de radio over zijn misstap door Natasja Gibbs werd geïnterviewd, moest Tim zelfs heel erg huilie-huilie doen. Dat maakte ook weer een hoop los. Cabaretier Hans Teeuwen zette dezelfde dag een snoeiharde persiflage on line. Historicus Han van der Horst betoogde dat Tims zelfkastijding nergens op sloeg, omdat in het gewraakte liedje volstrekt niet aan de orde komt dat de knecht zwart is. Knecht is een aanduiding zonder raciale context. Bovendien, de meeste Nederlanders in loondienst - van welke kleur dan ook - zijn hun hele leven knecht. Han van der Horst concludeerde dan ook dat Tim den Besten “zich voor niets zo heeft aangesteld”.

Maar aanstellerij is nu juist Tims handelsmerk. Het blijft voor mij een raadsel hoe deze hysterische domkop met een verleden bij ‘Shownieuws’ en ‘Jensen’ ooit is binnengekomen bij de kwaliteitsomroep VPRO. Ik geloof meteen dat Tim geen racist is. Misschien is het zelfs wel een aardig mens. Maar hij blijft super-irritant, erger dan de twee Chabotjes bij elkaar. Dus als al deze absurde ophef tot gevolg mocht hebben dat Tim den Besten voortaan een toontje lager zingt of - nog beter - voorgoed van de buis verdwijnt (zo hypocriet zijn ze ook wel in Hilversum), dan is dat er voor mij er eentje uit de categorie ‘elk nadeel heeft z’n voordeel’.