Gouds Dagblad | Foppe de Haan...
mainImage

Foppe de Haan...

17 februari 2021, 19:45 uur
Columns

Column Gert Visser |

Foppe de Haan...

Ik had het weer. Een brok in mijn keel. Zaterdagavond bij ‘Matthijs gaat door’. Prachtige gesprekken met Bart Chabot over The Golden Earring en met oud-trainer Foppe de Haan over ontwikkelen als mens en als sportman.

Die brok in de keel komt bij mij steeds vaker voor. Het zal wel met ouder worden te maken hebben. Het kan me ook geen reet schelen. Ik heb er wel eens eerder een stukkie over geschreven. Omdat ik het een beetje vergeten ben, schrijf ik het nog een keer op. Hoezo ouder worden...

Ik denk terug aan het gesprek dat Matthijs van Nieuwkerk in DWDD had met Foppe de Haan en Ruud van Nistelrooy.

Ruud bewierookte hier zijn leermeester Foppe. Het ging over zijn ontwikkeling wat uiteindelijk leidde tot een fenomenale carrière. FC Den Bosch, Heerenveen, PSV, Manchester United, Real Madrid, Hamburg, Malaga... en uiteraard Oranje.

Het ging in het gesprek over de eerste jaren van Ruud bij Heerenveen. Foppe zag in hem al snel een supertalent die volgens hem aanvankelijk veel verkeerd deed. Ruud wilde alles in het veld. Foppe vond dat Ruud in zijn beginjaren nog teveel een schoolpleintjesvoetballer was. Hij wilde teveel.

Foppe zag in hem een spits die zich kon ontwikkelen. Want hij schoot namelijk altijd op doel en liep op de goede momenten. Hij praatte veel met hem en leerde hem zich ‘als een panter’ te ontwikkelen. Wachten op een prooi en toeslaan op de juiste momenten.

Hij kreeg in zijn jonge jaren een ontwikkelplan mee van Foppe. Een pak papier waar in heerlijke Foppetaal stond hoe hij zich kon ontwikkelen om in stappen steeds beter te worden.

Ruud had dit pak papier nooit weggegooid.

WIE BEN IK, WAT KAN IK EN WAT WIL IK...

En wat heb je er voor over om dat te bereiken. Dat zijn de uitgangspunten die Foppe altijd heeft gehanteerd als hij met spelers werkte.

Hij liet hem trainen met de beste verdediger die toen bij Heerenveen rondliep, Thieme Klompe. Leren met weerstand, iedere dag weer. En focussen, altijd maar weer die concentratie. Maar ook fitter worden. Foppe was niet voor niets sportleraar.

Ruud was vol lof over zijn leermeester en neemt veel van Foppe mee in zijn eigen carrière als trainer.

Ik moest terugdenken aan de dag dat Foppe te gast was bij onze club bij ons 60-jarig jubileum. Ik had een briefje geschreven aan Foppe die destijds in dienst was bij de KNVB. Of hij ons jubileum wilde opluisteren. Ik kreeg een briefje terug van Foppe. Hij kwam!

Of ik hem wilde opwachten na de lange rit uit Friesland bij de Ouderkerkse brug. Toen hij aan kwam rijden schoten bij mij toen ook de tranen in de ogen.

Foppe bij Spirit!

Het werd een heerlijke training op ons complex met onze jeugd. Wat een bevlogenheid, wat een liefhebber en vooral wat een mooi mens!

En tranen in zijn ogen toen hij na de training werd toegezongen door de Spirit-jeugd.

Foppe bedankt, Foppe bedankt...

Ik zal het nooit vergeten.