Europese democratie? Aan me hoela!

2 October 2022, 13:52 uur
Columns
mainImage

Churchill schijnt gezegd te hebben dat democratie een slecht systeem is, maar dat er geen beter voor handen is. Nu werd hij direct na de oorlog op democratische wijze aan de kant gezet, maar zijn scepsis klopt natuurlijk wel.

Ons soort mensen (OSM) gebruiken ons democratische stelsel naar believen. Als democratisch genomen beslissingen hen niet bevallen, dat negeren ze die of ze geven er een voor hen gunstige wending aan.

De ultieme vorm van democratie is natuurlijk het referendum en toen de uitslag van twee in ons land gehouden referenda over de Europese grondwet en de toetreding van Oekraïne voor OSM ongunstig uitvielen werden ze gewoonweg genegeerd. Sterker nog om verdere blamages te voorkomen werd besloten onder aanvoering van DEMOCRATEN 66 het meest democratische instituut referendum, maar af te schaffen. Een kleine meerderheid in de Tweede Kamer ontneemt op “democratische wijze” de Nederlandse bevolking het recht om ook na de verkiezingen mee te denken.

Veel regels die het leven in ons land reguleren worden gemaakt door de Europese commissie (niet gekozen) en getoetst door het Europese gerechtshof (niet gekozen)

Laten we voorop stellen dat de invasie van de Oekraïne misdadig is, maar de ellende is wel begonnen bij een door de EU geïnitieerde machtsovername waarbij de democratisch gekozen president Janoekovytsj werd afgezet. Hij wilde de contacten met Europa herzien en dat was voor Verhofstadt en anderen voldoende op te roepen tot “verandering.” Dat wil zeggen: een staatsgreep.

Het twijfelachtige democratisch gehalte van de EU laat zich altijd gelden als op democratische wijze besluiten worden genomen, die bij Brussel in verkeerde aarde vallen. Toen het Poolse parlement (democratisch gekozen) de Poolse wetten belangrijker achtte dan de Europese, werd dit democratische besluit door Brussel terzijde geschoven en werd Polen bedreigd met hoge boetes.

Nog erger zijn de Europese protesten tegen de Hongaarse premier Orban, die na een bewind van vier jaar door de Hongaren met een absolute meerderheid werd herkozen.* De Hongaren wisten welk vlees ze in de kuip hadden en gaven hem bij de volgende verkiezingen nog méér vertrouwen. Ook dat was, en is tegen het zere been van de Europese commissie (niet gekozen)

Ik kom tot deze litanie omdat het volgende conflict zich aankondigt en de EU wederom bezwaar maakt tegen een democratisch genomen besluit.

De Italianen kozen met 26% Giorgia Meloni als toekomstige premier. Ze staat bekend als Europa-sceptisch, dus de beer is los. Mevrouw Von der Leyen die voorzitter van de Europese commissie (niet gekozen) zegt Meloni (gekozen) de wacht aan. Dreigt met intrekken van subsidie (chantage) en hekelt die “domme” Italiaanse kiezers.

Ook wordt gewezen op banden met extreem rechts. De gebruikelijke reflex van OSM als er een politieke stroming ontstaan, die hen niet welgevallig is. Dat het in Oost Europa nog wemelt van voormalige communisten op belangrijke posities is iets waar ze zich nog nimmer zorgen over hebben gemaakt; die hebben zich immers aangepast en zeggen braaf ja, nee en amen tegen Brussel.

Brussel vindt - net als Europafiel Nederland - democratie een goed systeem, als de kiezers maar stemmen zoals zij willen. Over het groeiend aantal Europasceptisi zeggen ze waarschijnlijk net als mevrouw Kaag: “Wat zijn dat voor een mensen?”

 

*Op de site van het IKON fulmineerde Rosenmöller, oud aanhanger van massamoordenaar Pol Pot, tegen de democratisch gekozen Orban. Je moet het gore lef maar hebben.