Een leven lang leren

16 June 2019, 10:00 uur
Columns
mainImage

Column Karin Kayadoe |

Een leven lang leren 

Spannende tijden waren het de afgelopen week voor veel jongeren. Heeft al het zweten zin gehad? Waren de vragen op de examens nu wel of niet goed beantwoord? Gelukkig is er voor iedereen inmiddels helderheid. Wel of niet geslaagd, wellicht nog een herexamen om toch het felbegeerde diploma binnen te kunnen halen of het nog een jaar over moeten doen. Voor hen die geslaagd zijn: van harte gefeliciteerd! Niet gelukt? Ga ervoor om toch dat papiertje binnen te zien te slepen.

En daarna op naar de volgende fase in het leven, een vervolg opleiding, misschien gelijk gaan werken of een jaartje ertussenuit. In ieder geval is de middelbare school voor een aantal jongeren nu verleden tijd. Tijd om even te feesten en vakantie te vieren. Een mijlpaal afsluiten verdient dat zeker!

Voor degene die denkt dat, met het verlaten van de middelbare school, het leren verleden tijd is... die komt dan van een koude kermis thuis. Het hele leven bestaat uit continue leren. Al dan niet in de schoolbankjes. Oké, het leren op de middelbare zal vast anders aanvoelen dan het leren in de praktijk of op een vervolgopleiding. In ieder geval weet je dan waarvoor je aan het leren bent. Een doel hebben: zicht op een leuke, passende baan.

Tegenwoordig is er zoveel keuze aan opleidingen, dat het ook nog best een aardige puzzel is om iets te vinden wat bij je past. Dan moet je ook nog kritisch zijn of een opleiding, behalve leuk is, ook nog aansluit bij het bedrijfsleven. Of er aan datgene waar je voor gaat leren behoefte is. Het kan ook nog zo zijn dat een baan op termijn gaat verdwijnen. De ontwikkelingen gaan zo snel.

Sommige banen zijn al verdwenen door de robotisering. Soms best jammer, maar aan de andere kant we zijn ook wel erg snel gewend aan het gemak die robotisering en digitalisering met zich mee brengt. Kun je je voorstellen dat ooit iemand op een telefooncentrale zat, je een gesprek aan moest vragen en dat de juiste stekkertjes met elkaar verbonden moesten worden wilde je verbinding hebben met de juiste persoon? Tegenwoordig druk je gewoon het telefoonnummer in op je telefoon en verwacht je dat je direct contact hebt.

Van sommige banen wordt verwacht dat deze niet verdwijnen, sterker nog dat er een tekort komt of dit er zelfs al is. In de zorg is het al duidelijk, maar ook blijft het moeilijk om goede koks te vinden (heb ik me laten vertellen). 

Moet je dan zelf in de glazenbol kijken hoe jouw toekomst in het bedrijfsleven lopen gaat? Naast je eigen verantwoordelijkheid om te zorgen dat je iets met passie en plezier doet is, er ook een mooie taak voor het bedrijfsleven en alle onderwijsinstellingen samen. Aanbod, kwaliteiten benutten, onderhouden en aanvullen. Met elkaar hebben zij, en wij allen, er baat bij om te zorgen dat het menselijk kapitaal goed beheerd wordt en dat daar zorgvuldig mee omgesprongen wordt. Voor nu en in de toekomst.