Column Karin Kayadoe |
Afvallig milieu
Af en toe snap ik het even niet meer. Ik ga u uitleggen waarom. We maken ons met zijn allen heel erg druk om het milieu. Er zijn in 2015 afspraken gemaakt in Parijs om de klimaatverandering een halt toe te roepen. Natuurlijk snappen we dat we minder afval moeten produceren. Het is immers een zware aanslag op het leefklimaat, zoals we dat zo mooi noemen. Doelstellingen zijn er met elkaar afgesproken. We moeten in 2050 een gehele afvalvrije gemeenschap zijn. De eerste stappen zouden zijn dat we al in 2020 behoorlijk minder afval hebben. Dit stukje snap ik dan nog. Het min of meer theoretische gedeelte.
Alleen nu het praktische gedeelte. Daar gaat het in mijn hersenpan een beetje mis. Wie weet ligt het wel aan mijn denkwijze. Toen ik laatst op visite bij een vriendin was, kwam dit onderwerp toevallig ter sprake. Zij wees mij erop dat ik van een tussen-generatie ben. Met grote vraagtekens keek ik haar aan. Het kwartje viel niet direct.
Ze gaf aan dat vroeger alles zoveel mogelijk werd bewaard en hergebruikt. De huidige generatie vervangt alles net zo makkelijk. En jij, legde ze verder uit, zit daar precies tussen in. Bewaren, hergebruiken of vervangen. Ze heeft een punt. Sterker nog, ze heeft doodgewoon gelijk.
Mijn gedachten vliegen gelijk terug naar vroeger bij ons thuis. Mijn ouders werkten allebei, dus op zaterdag werd het huishouden gedaan. Iedereen kreeg zijn eigen taak. De mijne was de teakhouten meubelen in de olie zetten. Wat een rot karwei was dat. Mopperen hielp niet. Ze waren zuinig op de meubels, dus goed onderhouden was het devies. Ze waren prima en niet stuk te krijgen. En aan het vervangen ervan werd al helemaal niet gedacht. Waarom zou je? Als ik bij mijn oma’s kwam, was de inrichting ook altijd hetzelfde. Er werd alleen wat vervangen als het echt stuk was.
Zelf ben ik ooit gestart met degelijke eikenhouten meubelen, konden jarenlang mee. Maar ja, op een gegeven moment werd je die toch zat en moest er wat moderners komen. Je moet toch een beetje mee gaan met de trends van het moment, vond ik. Ik heb wel lang gewikt en gewogen, want ergens had ik wel meegekregen dat wanneer alles nog goed is, je dat niet zomaar weg doet…..
Maar tegenwoordig lijkt het wel helemaal niet meer gewoon om lang met je spullen te doen. Past het niet meer in het modebeeld, dan gooien we het weg of brengen we het naar de kringloop. En alles wordt net zo makkelijk weer vervangen. Hetzelfde geldt ook voor je kleding, potjes en pannetjes, plantjes en ga zo nog maar even door. Nu moeten we misschien niet vergeten dat de ouderwetse degelijkheid wel betere kwaliteit was, dan bijvoorbeeld al het plastic speelgoed van nu. En hierdoor zijn producten ook sneller aan vervanging toe dan vroeger.
Maar is dat dan eigenlijk niet heel tegenstrijdig met onze doelstellingen? We maken ons met z’n allen enorm druk om het milieu. We moeten (onder meer) minder afval produceren. En aan de andere kant willen we wel met alle trends meegaan. Daarbij zorgen we er juist voor dat we afval blijven hebben of produceren…… Snapt u het nog? Ik niet meer.
Afvallig milieu
29 September 2018, 09:00 uur
Columns