Gouds Dagblad | 40 jaar 'raamhorigheid'

40 jaar 'raamhorigheid'

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Column Theo Krins |

40 jaar 'raamhorigheid'

Wat begon als een speelmiddag voor kinderen, groeide in 40 jaar uit tot een levendig buurthuis met plaats voor iedereen. Sarie Donk (66) vierde zaterdag 5 januari jl. tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie haar 40-jarig jubileum als vrijwilligster voor De Speelwinkel.Ze is vanaf het begin de drijvende kracht achter de Speelwinkel al zal ze steeds beklemtonen dat ze het nooit zonder de steun van haar gezin en de vele vrijwilligers had gered. Zaterdag werd haar rol mooi verwoord door de opmerking: "We doen het samen, maar je gaat wel voorop."Nieuwe mensen
Het is midden jaren 70 in de Goudse Raambuurt als de dan jonge moeder Sarie Donk buurtkinderen regelmatig uitnodigt om bij haar thuis te komen spelen. ,,Het was de tijd van de gezinsherenigingen", kijkt Donk terug. ,,Sommige buurtbewoners vonden de 'nieuwe' mensen vreemd. Het eten rook anders en de vrouwen zag je zelden buiten. Contact werd gelegd door de kinderen die met elkaar speelden. Ik nodigde iedereen thuis uit. Toen dacht ik al: als we wat vaker bij elkaar over de vloer komen en naar elkaar luisteren, dan zien we vanzelf dat er geen verschillen zijn."

Overhandiging van de 'Goudse kanjer'

De speelmiddagen vormen de basis voor de Speelwinkel. In 1978 besluit Sarie Donk samen met een paar andere moeders een vakantieweek te organiseren. ,,De regen kwam met bakken uit de hemel. Toen kregen we toestemming om een leegstaand pand te gebruiken, op de hoek met de Drapiersteeg. Geen gas, geen licht: de kinderen hadden alleen een gaskacheltje om hun handen aan te warmen."

Knokken
Later verhuist De Speelwinkel naar de huidige locatie en doet Sarie Donk er samen met de andere vrijwilligers alles aan om het buurthuis te laten voortbestaan: ,,We hebben moeten knokken voor ons bestaan. Het is vaak een centenkwestie. Hoe wij met elkaar voor het buurthuis opkwamen: dat zal me altijd bijblijven."Wethouder Corine Dijkstra bracht de felicitaties namens het college over

Groot succes
De Speelwinkel groeit uit tot een groot succes. De afgelopen jaren zijn talloze evenementen georganiseerd en acties opgezet. De meest bekende activiteit is waarschijnlijk de Oranjeboulevard. Op de website worden nog veel meer activiteiten genoemd, zoals: Raambuurt versieren in kerstsfeer, jaarlijks vrijwilligersfeest, Lampionnenoptocht, schone en opgeruimde buurt, eetclub alleengaanden, kinderen en muziek enz. Het enige wat ze niet hebben gedaan is bootjes vouwen, zo werd op de nieuwjaarsreceptie onthuld.

Sarie en de andere vrijwilligers zullen ook de komende jaren volop actief blijven in de Raambuurt en De Speelwinkel zal daarmee een centrale rol blijven vervullen om de 'raamhorigheid' in deze buurt te bevorderen. Het is eigenlijk het 'Huis van de Buurt'.

Goudse kanjer
De ChristenUnie feliciteert Sarie Donk met dit bijzondere jubileum en heeft dat onderstreept met een mooie bos bloemen en de oorkonde van "Goudse kanjer". Deze oorkonde reiken we uit aan personen en verenigingen die zich op een onderscheidende manier inzetten voor onze stad.

Zie ook www.theokrins.blogspot.nl

Theo Krins is fractievoorzitter van de ChristenUnie in Gouda en werkzaam als manager vermogensadvies bij verzekeringsmaatschappij Scildon, het voormalige Legal & General.


Foto: Digitaal Dagblad