12 zwarte schapen die stonden in de wei

6 May 2018, 09:00 uur
Columns
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Column Beatrijs Lubbers |

12 zwarte schapen die stonden in de wei

Het doet me denken aan het kinderliedje: 10 kleine negertjes die dansten in de regen. Eentje viel er in een plas toen waren er nog maar negen. Bij ieder couplet werd het er eentje minder maar uiteindelijk komt het toch nog goed.

Maar het onderwerp is te droevig om er grapjes over te maken. Want van die twaalf prachtige zwarte schapen zijn er nu nog maar tien. Twee zijn verdronken in de sloot die rondom hun weiland loopt. Goed afgeschermd zou je denken. Het gaat om een weiland aan de overkant van Westergouwe. Een ideaal plekje voor de nieuwe bewoners om hun honden uit te laten en lekker te laten rennen. Ook een gebied waar hondenuitlaatdiensten met groepjes honden komen, want in het dichtbebouwde Gouda zijn er maar weinig plekken waar honden los kunnen lopen.

Maar sommige honden gaan lekker stoer doen als ze loslopen en gaan op schapenjacht, met dit noodlottige gevolg.

Van de eigenaar van de hondendaders natuurlijk geen spoor te vinden. Moet dit zo doorgaan tot er geen schaap meer over is? Een dringende oproep dus aan de gemeente om toch iets te doen.

Waarschuwingsborden aan de kant van de weg dat de hondeneigenaren hun hond op de openbare weg aangelijnd moeten houden omdat er schapen grazen bijvoorbeeld. Maar beter nog: speelvelden aanleggen voor de honden met een hek eromheen. Een paar bankjes op het veld zodat de baasjes rustig met elkaar kunnen babbelen, terwijl de honden met elkaar aan het dollen zijn.

Een simpele oplossing waar iedereen beter van wordt: de honden, de baasjes, de schapen en de enkele boer die nog op Gouds grondgebied werkt.

Jaren geleden schijnt dit al afgesproken te zijn bij een vergadering over de inrichting van het gebied. En de kosten voor de hekken? Die kunnen gemakkelijk betaald worden uit de hondenbelasting. Veel gemeenten hebben de hondenbelasting al afgeschaft. Gouda nog niet.

De hondenbelasting stamt uit de middeleeuwen. Hij werd destijds ingevoerd om de overlast van zwerfhonden te beperken en om hondsdolheid tegen te gaan. En ook was het een soort transportbelasting omdat honden de karren trokken.

Nu is het voor veel mensen onduidelijk waarom er hondenbelasting geheven wordt en is het gewoon een algemene inkomstenbron voor de gemeente. Stoppen daarmee en geef de honden en hun bazen iets terug voor hun geld: lekkere speelplaatsen.

Ik ga er vragen over stellen.

 

Over Beatrijs Lubbers
Beatrijs Lubbers heeft ruim 40 jaar gewerkt in de hulpverlening, musea, volkshuisvesting, journalistiek en bij zeven verschillende gemeenten. Zij heeft van 2006-2014 in Gouda gewerkt als Raadsgriffier. Sinds 5 jaar woont ze ook in Gouda. Een jaar geleden is ze met pensioen gegaan. Ze heeft drie jaar iedere week een column geschreven in het weekblad deGouda, maar is daar recent mee gestopt. Dit omdat ze sinds kort raadslid voor de Partij voor de Dieren is in de gemeenteraad van Gouda en ze van mening is dat er een verstrengeling tussen die beide rollen zou kunnen ontstaan. Ze kan het schrijven echter niet laten en wil graag in het Gouds Dagblad juist vanuit haar rol als raadslid schrijven over haar rol als volksvertegenwoordiger en haar contacten met bewoners en organisaties van de stad. Reacties op haar columns of tips over onderwerpen zijn altijd welkom op Beatrijs: [email protected]