De witte man

13 October 2022, 21:20 uur
Columns
mainImage

Ben een oude witte man. Had het eigenlijk niet eens door. Dacht ik. Kom toch m’n hele leven op voor kunstenaars, fotografen, illustratoren en ander creatief tuig. In de tijd dat ik nog iets te vertellen had in de media. Lang geleden. De tijd haalt je altijd genadeloos in. Opeens is er een andere tijd.

Behalve voor de witte man.

Dus een oude witte man. En ik ben er trots op.

Waren wij het niet die de slavernij hebben afgeschaft? Ok, we hebben als Nederlanders altijd de boekhouding op orde gehad. Hoeveel konden er op een dek liggen? Hoeveel leverde het op? En was een dronken kapitein geen risicofactor voor de lading? Simpele vragen toch? Er is een grachtenpand mee gebouwd.

Egypte had ook slaven. Was een zwart volk. De Arabieren vervoerden alles in Afrika wat geld opleverde. De Ashantie een groot zwart rijk in West Afrika bevoorraadden de koloniale machten met slaven. Wij hebben de slavernij niet uitgevonden. Sterker nog: Piet Heijn was een slaaf en heeft ons kapitaal buit gemaakt in de strijd tegen de Spanjaarden. Voor onze democratie. Iets als de VS en Europa nu doen met de strijd in de Oekraïne.

Dus waarom is de witte man de schuld van alles? We hebben een verzorgingsstaat gebouwd waar iedere gestresste puber met genderproblemen gebruik van kan maken. Wij hebben iedereen de laatste vijftig jaar uit een oorlog gehouden in je fucking doorzonwoning met bugaboo. Wij hebben je een toekomst gegeven met scholen en democratie. Wij hebben alles gedaan. Zelfs de slavernij afgeschaft. Wij de witte mannen.

Nou, dat ging erin hè? Lezers van deze site. Als een stroopwafel in een Gouwenaar. Als gods woord in een ouderling. Als een tiktokfilm in een puber. En als een priester in een misdienaar.

Een deel is waar. Misschien wel alles, misschien past nuance.

Maar, de witte man is vergeten mee te gaan met de tijd. Alles is ingericht op de witte man en we hebben het niet door. En geloof me, het is met de beste bedoeling. Maar witmans, stel je eens voor hoe andere mensen in deze samenleving denken. De wc is op onze pik ingericht.

De gezondheidszorg is op onze kwalen ingericht. Ben je vrouw of van andere afkomst en heb je klachten die buiten het witte dna vallen dan moet je wel een traject afleggen.

Verborgen racisme. Ik had er geen erg in totdat ik een Koreaanse vrouw trouwde. Die komt uit Lemmer en lult beter Nederlands dan ik. Zij krijgt nog altijd te horen in de horeca waar zij werkt: O, heb je geen loempia’s? Gezellig man, gewoon een geintje. Zegt de lul met bruine schoenen onder een blauw pak. Zal geen stijlopmerking maken. Ik denk dat heel veel mensen deze verhalen kennen en dagelijks meemaken. En daar moeite mee hebben. Met die witte man.

Ik kan doorgaan.

Doe ik niet. Ik ben geen prediker. Ik omhels de zegeningen die de witte man heeft gebracht aan deze samenleving. Ik ben er één. En we hebben heel veel gebracht. Maar de witte man moet zich nu beseffen dat er meer mensen zijn. Die ook gelijk hebben.

En, witte man. Je moet er toch niet meer aan denken dat je met een stift je smoel zwart moest schinken om een zwarte piet te zijn. Was een toch beetje lullig na alles wat we als witte mannen hebben bereikt. Net zo lullig als die bruine schoenen onder dat saaie blauwe pak.