Gouds Dagblad | Versnelde aanpak gasleidingen noodzakelijk

Versnelde aanpak gasleidingen noodzakelijk

mainImage

Netbeheerders gaan versneld 3800 kilometer verouderde, vaak gietijzeren, gasleidingen in Nederland vervangen. Daarnaast zullen duizenden kilometers gasleiding nader geïnspecteerd worden.

Aanleiding vormt de explosie in de Haagse Jan van der Heijdenstraat, waarbij zes huizen instortten en negen mensen gewond raakten.

Dat blijkt uit het onderzoeksrapport van het Staatstoezicht op de Mijnen (SODM), waarvan de resultaten vanmorgen zijn gepresenteerd. De resultaten zijn gedeeld met Stedin, Leander en Enexcis die in hun gebieden door heel Nederland kwetsbare leidingen hebben liggen. Hierop is een per direct een pakket aan maatregelen afgesproken.

Volgens SODM heeft Stedin in het geval van de Jan van der Heijdenstraat niet verwijtbaar gehandeld. Wel moeten vier kilometer gietijzeren leidingen in Den Haag nu zo snel mogelijk worden vervangen. Gietijzeren gasleidingen werden aangelegd tussen 1900 en 1970 en zijn sinds 1994 verboden. Al eerder waren twee grote gasexplosies in ons land door verouderde gasleidingen.