Gouds Dagblad | Zonnig en zacht

Zonnig en zacht

mainImage

Maandag is een zonnige en zachte dag. Het blijft de hele dag droog en de zon schijnt flink. Er zijn flinke zonnige perioden en vooral in de luwte van de wind is de kracht van de zon al goed voelbaar. De maximumtemperaturen variëren van 13 graden op de Wadden tot 17 of 18 graden in het zuiden van Nederland. Er waait een matige oostenwind. Ook op dinsdag blijft het weer zacht en lenteachtig. 

Maandagavond lossen de stapelwolken op door het wegvallen van de convectie en wordt het onbewolkt en helder. In de nacht naar dinsdag koelt het bij een zwakke tot matige oostenwind (2 à 3 Beaufort) af naar een minimumtemperatuur van om en nabij 4 graden Celsius.

Dinsdag is het zonnig en blijft de droogte aanhouden. De maxima komen met gemiddeld 16 graden Celsius in de Goudse regio weer circa 3 graden hoger uit ten opzichte van maandag. De oostenwind is matig, windkracht 3 à 4 Beaufort.

Woensdag is een koelere dag, het wordt maximaal 11 graden Celsius in Gouda en de omliggende dorpen. In de ochtend is het geheel bewolkt en kunnen er enkele regenbuien vallen. In de middag trekt het gebied met buien weg en klaart het nu en dan even op. De zwakke tot matige wind (2 à 3 Beaufort) waait uit richtingen tussen noordoost en oost.

Richting en tijdens het Paasweekend gaat de middagtemperatuur pijlsnel omhoog en wordt het warm lenteweer. Op Goede Vrijdag en tijdens het Paasweekend wordt het 20 tot 22 graden Celsius in de Goudse regio. De zon schijnt uitbundig en de eerste dagen na de Paasdagen zijn er ook enkele wolkenvelden met mogelijk een licht regenbuitje. De wind waait aanhoudend uit richtingen tussen noordoost en oost. De neerslagkans blijft zeer klein.

Op de zeer lange termijn ziet het er naar uit dat er een gordel van hogedrukgebieden gaat ontstaan boven de Atlantische Oceaan en de Scandinavische landen. Voor ons betekent dit een blokkade voor onbepaalde tijd. Blokkades houden depressies met regen en wind op grote afstand of moeten een grote omweg maken naar het Europese vasteland. Dergelijke systemen kunnen het 2 tot soms wel 6 weken volhouden, zoals in de hete zomer van 2018. Kortom: Tot aan het einde van de maand April valt er geen of nauwelijks regen. De middagtemperaturen liggen na de Paasdagen (23 tot en met 30 April) over het algemeen tussen 15 en 20 graden Celsius.  

Bron: Meteo Gouda, zie voor de weersverwachting: www.meteo-gouda.nl/verwachting-gouda