Gouds Dagblad | Zestig procent vrouwen gebruikt ‘over datum’ make-up

Zestig procent vrouwen gebruikt ‘over datum’ make-up

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Er bestaat onder vrouwen veel onwetendheid over het veilig gebruik van cosmetica. Zo smeert zestig procent make-up die over datum is. En dat is een bekende bron van huid- en oogklachten. Bijna een op de drie vrouwen heeft weleens een vervelende (allergische) reactie gehad van make-up. Dat blijkt uit een onderzoek onder ruim duizend vrouwen van Dr. Jetske Ultee.

Gooi make-up tijdig weg, daarmee voorkom je een hoop ellende
Dr. Jetske Ultee vroeg meer dan duizend vrouwen naar hun ideeën over make-up en over wat goed is voor hun huid. Een opmerkelijke uitkomst was dat er eigenlijk nauwelijks gekeken wordt naar de houdbaarheidsdatum. Slechts veertig procent van de vrouwen gooit gebruikte producten die na een jaar nog niet op zijn, weg. Terwijl het blijven gebruiken van oude make-up een bekende oorzaak is van irritatie, huidklachten en oogontstekingen.

,,Mensen staan er niet bij stil dat ook cosmetica kan bederven”, weet dr. Jetske Ultee. ,,De houdbaarheid wordt aangeduid met een symbooltje van een open pot met daarin het aantal maanden; meestal 12. Maar lipgloss en vloeibare eyeliner kun je bijvoorbeeld beter na een half jaar weggooien, mascara zelfs na drie maanden gebruik. Oogpotloden moet je ook gewoon na een jaar wegdoen, ook al zijn ze nog niet op. En wist je dat je make-upproducten ook beter niet kunt delen met anderen? Pas vooral op met testers; die zijn bijna altijd verontreinigd met allerlei bacteriën die niet op jouw huid horen. Een onderzoek onder beauytsalons liet ooit zien dat in veel gedeelde producten ook schimmels en gisten groeien; vooral poeders waarvoor sponsjes of pads worden gebruikt.”

Sponsjes en kwasten worden nauwelijks schoongemaakt
Volgens dr. Jetske Ultee kunnen we thuis ook nog wel iets ‘schoner’ te werk gaan met cosmetica. Uit haar onderzoek blijkt dat de meeste vrouwen in de avond dan wel hun huid reinigen, maar dat kwasten of sponsjes vervolgens niet of nauwelijks worden schoongemaakt.


Foto: Digitaal Dagblad