Gouds Dagblad | Wind en kleddernat

Wind en kleddernat

mainImage

Vandaag is het in de ochtend bewolkt en kleddernat met de intensiefste neerslag (matige, van tijd tot tijd zware intensiteit) in de tweede helft van de ochtend. De etmaalsom kan in Gouda oplopen naar 10 mm. of meer! Er waait een vrij krachtige wind (windkracht 5 Beaufort) uit richtingen tussen zuidwest en west. De windvlagen kunnen snelheden behalen tot 75 km/uur. In de eerste helft van de middag wordt het vanuit een noordwestelijke richting geleidelijk droger, maar een regenbui blijft wel tot de mogelijkheden behoren. De droge perioden zijn in ieder geval van lange duur. Tijdens een bui is er een kleine kans op onweer. Het wordt circa 10 graden Celsius in het Groene Hartgebied. De bewolking blijft de gehele daglichtperiode overheersend, pas tegen de avond kan de zon nog even doorbreken boven de Goudse regio.

Donderdagavond is het op een enkele bui na droog en is er een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. In de nacht naar vrijdag raakt het opnieuw geheel bewolkt en stijgt aan het eind van de nacht de kans op regen. De eerste regendruppels vallen in het uiterste westen van het Groene Hartgebied, de regenzone zal spoedig daarna de Goudse regio binnentrekken.

Vrijdag is het met maxima van circa 12 graden zacht in de Goudse regio. De dag verloopt overwegend bewolkt en daarbij valt van tijd tot tijd regen met een lichte intensiteit. Het is opnieuw winderig met een matige tot vrij krachtige wind (windkracht 4 à 5 Beaufort) uit richtingen tussen zuidwest en west. Windvlagen tot 70 km/uur zijn mogelijk.

Ook zaterdag blijft het wisselvallig en winderig. De meeste neerslag valt in de nacht naar zaterdag, dan kan het van tijd tot tijd soms flink plenzen. Verder is overwegend bewolkt en slechts af en toe zon. Het blijft winderig met een vrij krachtige zuidwestenwind en kans op stevige windvlagen tot 70 km./uur. De middagtemperatuur ligt evenals vrijdag rond 12 graden Celsius.

Zondag neemt de wind af naar matig, windkracht 3 Beaufort en gaat uit westelijke richtingen waaien. De dag verloopt over het algemeen bewolkt, de eerste opklaringen arriveren aan het eind van de middag. Met name in de vroege ochtenduren kan er lokaal een lichte regenbui vallen, de rest van de dag verloopt zo goed als zeker droog. De maxima liggen in de Goudse regio rond 9 graden Celsius, daarmee is het een graad of 3 kouder dan zaterdag.

Vanaf maandag kondigt een hogedrukgebied zich aan boven Noordwest-Europa. De maxima liggen op maandag en dinsdag rond 11 graden Celsius. In de loop van maandag lost de aanwezige bewolking grotendeels op en wordt het vrij zonnig. Ook de rest van de week blijft droog, maar zal de zon vanaf woensdag niet constant schijnen. De zon krijgt dan namelijk meer concurrentie van wolkenvelden. De hoogste luchtdruk wordt berekend voor woensdagavond, de barometers geven volgens computerberekeningen dan om en nabij 1035 hPa aan in de Goudse regio. Daarbij ligt de middagtemperatuur op woensdag rond 14 graden Celsius, daarna stijgen de maxima naar 18 graden Celsius op vrijdag en zaterdag. De minima liggen op maandag en dinsdag enkele graden boven het vriespunt. Vanaf woensdag wordt het in de nachten niet kouder dan een graad of 7. De wind draait in de loop van de week naar oostelijke richtingen.