Gouds Dagblad | We gaan van 21 naar 26 koopzondagen

We gaan van 21 naar 26 koopzondagen

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

We gaan in 2019 van 21 naar 26 koopzondagen. Dat was al bekend. Nu is ook bekend welke zondagen de winkeliers er zelf bij willen hebben. Uit een Samenwerkende Ondernemersverenigingen Gouda (SOG)-enquête blijkt dat het merendeel van de winkels - die al op de eerste zondag van de maand open zijn - een voorkeur heeft voor de laatste zondag van de maand. Veel winkels in de binnenstad gaan derhalve vanaf volgend jaar – in de periode mei tot en met november – ook op de laatste zondag van de maand open.

De coalitiepartijen D66, ChristenUnie, PvdA, CDA en GroenLinks tekenden op 6 juni in het Huis van de Stad het coalitieakkoord. Na 70 uur onderhandelen lag er een evenwichtig akkoord dat de naam Nieuwe Energie meekreeg. Daarin stond ook beschreven dat we in Gouda van 21 naar 26 koopzondagen gaan. Er zijn in Gouda nu nog alleen koopzondagen op elke eerste zondag van de maand en in december.

Voor de winkels die nu al op alle zondagen open mogen zijn, verandert er niets. ,,Voor de andere winkels (overige detailhandel) hebben we afgesproken dat het aantal koopzondagen per 1 januari 2019 omhoog gaat van 21 naar 26. Aanvullend geldt echter dat deze winkels pas vanaf 12u00 open mogen zijn (op dit moment is dat 9u00) en dat de SOG is gevraagd om met de winkeliers een voorstel te doen wanneer jaarlijks die koopzondagen van kracht moeten zijn. Er is dus ruimte voor optimalisatie. Tenslotte blijft het parkeren op zondag gratis", zo lieten de coalitiepartijen weten.

De (SOG) deed daarop een enquête de deur uit naar de winkeliers om hun voorkeur uit te laten spreken. Daaruit kwam naar voren dat veel winkels in de binnenstad in de periode mei tot en met november ook op de laatste zondag van de maand open willen zijn. Dat betekent dat we in die periode van één koopzondag per maand naar twee koopzondagen per maand gaan.

Mans en wijs genoeg
,,Maar het liefst laten we de koopzondag openstelling helemaal aan de winkeliers over", zo laten Marianne Gardien en Karel Baarspul van SOG weten. ,,Zij zijn mans en wijs genoeg. Het zijn per slot van rekening ondernemers. Die weten het best wat goed of slecht is voor hun winkels of zaak. En waarom mogen horecagelegenheden het zelf bepalen en de winkeliers niet of ze hun zaak op zondag openstellen? Wij zijn niet voor of tegen. We zijn wel voor het vrije ondernemerschap. Laat de keuze voor de koopzondag dus vrij en aan de ondernemers...".


Foto: Digitaal Dagblad