Gouds Dagblad | Vroegtijdig einde eredivisie komt weer dichterbij
mainImage

Vroegtijdig einde eredivisie komt weer dichterbij

31 maart 2020, 21:52 uur
Algemeen

De KNVB staat voor een loodzware beslissing, nu premier Mark Rutte heeft laten weten dat het betaalde voetbal tot minimaal 1 juni stilligt. De nationale voetbalbond moet bepalen of de eredivisie en de eerste divisie dit seizoen nog wel worden uitgespeeld.

Tot dinsdagavond werkte de KNVB tijdens de coronacrisis met drie scenario's. Het kan bijna niet anders dan dat er een dikke streep door plan 1 kan. Voor 30 juni kunnen de eredivisie en eerste divisie niet meer in oorspronkelijke vorm worden beëindigd. De eredivisie telt nog acht speelronden en enkele inhaalwedstrijden. En dan moeten er ook nog play-offs en een bekerfinale worden gespeeld. De eerste divisie heeft voor de play-offs nog negen speelronden te gaan.

De KNVB zet alles op alles om de competities alsnog af te werken. Bij de bond hopen ze woensdag al op steun van de UEFA, die tijdens een videogesprek met de 55 aangesloten bonden overlegt. In Engeland, Spanje, Duitsland, Italië en Frankrijk zijn de financiële belangen nog veel groter om het seizoen af te maken. Wellicht is de UEFA bereid om de eis te laten vervallen dat alle competities voor 30 juni moeten zijn beëindigd.

Maar wat gebeurt er dan met de contracten van voetballers die op 30 juni aflopen en een dag later eigendom van een andere club zijn? En wat als spelers na 28 april nog steeds niet gezamenlijk mogen trainen? In dat geval zijn ze zelfs op 1 juni nog niet fit om het seizoen te hervatten. Want voetballers hebben wel drie weken met veel groepstrainingen nodig om conditioneel top te zijn.

Het doemscenario van de KNVB lijkt dichterbij gekomen, nu het zelfs onzeker is of er na 1 juni weer gespeeld mag worden. Het is inmiddels een serieuze optie dat de eredivisie en eerste divisie geen kampioen krijgen, net als in het amateurvoetbal waar het seizoen al is afgelopen. Wellicht zal de KNVB dan de huidige stand van de eredivisie gebruiken om de Europese tickets te verdelen en krijgt de eredivisie volgend seizoen geen achttien maar twintig deelnemers, inclusief SC Cambuur en De Graafschap, de huidige nummers een een twee van de eerste divisie.


Door: ANP | Foto: Orange Pictures