Gouds Dagblad | Veiligheidsregio's voorspelden tekort aan alles
mainImage

Veiligheidsregio's voorspelden tekort aan alles

30 maart 2020, 18:04 uur
Algemeen

Honderden en mogelijk duizenden doden. Tekorten op de intensive care, patiënten die niet meer geholpen kunnen worden. Een gebrek aan beschermingsmiddelen. Deze alarmerende waarschuwingen - die nu werkelijkheid dreigen te worden - staan in tal van rapportages van de veiligheidsregio's van de afgelopen jaren, waar weinig mee werd gedaan. Dit blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws naar de zogeheten 'regionale risicoprofielen' van de 25 veiligheidsregio's.

Deze regio's moeten ons land beschermen bij rampen en crises en moeten zich daarop voorbereiden. In veel van de - wettelijk verplichte - rapporten werd erop gewezen dat een pandemie, zoals nu bij het coronavirus, 'waarschijnlijk' was, of dat het risico daarop 'hoog' was.

Ook werd gewezen op de risico's van honderden of duizenden doden, zowel bij relatief milde als zeer ernstige scenario's, afhankelijk van hoeveel mensen besmet worden: 80 of 50 of 25 procent van de bevolking. In alle scenario’s loopt de druk op de zorg en op ic's op; in de ernstiger varianten kan de zorg het niet meer aan.

Sommige regio's hebben de gevolgen van een mogelijke pandemie helemaal niet uitgewerkt. Bij alle veiligheidsregio’s is onvoldoende in kaart gebracht welke 'capaciteitsproblemen' zouden kunnen ontstaan, zo blijkt uit het onderzoek.

 


Door: ANP | Foto: ANP